Iubește INTELIGENT! – campanie de prevenire a agresiunilor sexuale, promovată de polițiștii suceveni
Iubește INTELIGENT! este mesajul polițiștilor pentru cetățenii suceveni de ziua indrăgostiților.
Pe data de 14.02.2023 Inspectoratul de Poliție Județean Suceava – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu Poliția Municipiului Suceava și împreună cu specialiștii Agenției Naționale împotriva traficului de persoane – Centrul Regional Suceava au lansat Campania de prevenire a Agresiunilor sexuale – Iubește INTELIGENT! Au fost desfășurate activități de informare în centre comerciale și în zone cu aflux sporit de persoane, fiind prezentate repere legislative, recomandări preventive și fiind distribuite materiale de informare.
Violența sexuală este una dintre formele cele mai distructive ale violenței de gen, iar în România forma cea mai puțin recunoscută și raportată de abuz. Violența sexuală rămâne ascunsă și datorită normelor sociale care fac ca rușinea sau vina să planeze asupra victimei și nu a agresorului și este una dintre cele mai grave încălcări ale legii și ale drepurilor omului pentru că produce mult mai mult decât suferință și răni fizice și afectează cea mai intimă parte a ființei noastre.
La nivelul județului Suceava, în anul 2022, aproximativ 1 din 2 infracțiuni de viol a fost comisă asupra unui minor, 1 din 2 agresiuni sexuale sesizate Poliției a fost asupra unui minor și aproximativ 1 din 3 infracțiuni contra libertății și integrității sexuale a fost de act sexual cu un minor.
Scopul campaniei este reprezentant de creşterea gradului de informare al elevilor, părinţilor si publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale acestuia.
În cadrul campaniei, tinerii vor învăţa să definească violența sexuală și să identifice formele de manifestare ale acesteia, să facă diferența între ceea ce este mit și ceea ce este realitate atunci când vorbim despre violența sexuală, despre consimțământ ca exprimare a voinței în mod liber, în deplină cunoștință de cauză, despre aspectele legale, consecințele violenței sexuale și mecanisme de prevenire.
Consimțământul NU este considerat valabil atunci când este exprimat de o persoană sub 15 ani aflată într-o relație cu o persoană adultă, când este exprimat între doi minori dacă diferența de vârstă este mai mare de 3 ani, când este exprimat de o persoană a cărei stare de conștiență este afectată de consumul de substanțe psihoactive, medicamente sau de o stare de sănătate alterată, sub constrânegere, amenințare, teamă sau stare de dependență față de autorul adult.
Resursele pe care minorii le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată sunt: linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/