Judecătorii Curții de Apel Suceava vor suspenda activitatea de judecată, cu excepția cauzelor urgente, dacă vor fi abrogate dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraților

Biroul de Informare și Relații Publice al Curții de Apel Suceava a transmis un comunicat de presă în care arată că în situația în care, cu nesocotirea flagrantă a normelor interne și internaționale în materie, vor fi adoptate măsuri de abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraților, judecătorii Curții de Apel Suceava vor suspenda activitatea de judecată, cu excepția cauzelor cu caracter urgent.

Mesajul a fost  transmis după ce astăzi 21 ianuarie 2020,  a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Suceava, la solicitarea Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, față de iminența abrogării dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraților.

”Curtea de Apel Suceava face apel la puterile legislativă și executivă, în sensul respectării art. 124 alin. 3 din Constituție care prevede că „Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii”.

În jurisprudența Curții Constituționale s-a stabilit că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, prin Decizia nr. 873/2010 statuându-se că „principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu”.

De asemenea, prin rezoluțiile nr. 40/32 și nr. 40/146 din anul 1985, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a statuat că „durata mandatului judecătorilor, independența acestora, siguranța lor, remunerația corespunzătoare, condițiile de muncă, pensiile și vârsta de pensionare sunt în mod adecvat garantate prin lege „.

Totodată, art. 6.4 din Carta Europeană privind statutul judecătorilor prevede că magistrații au dreptul la „plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdicțională”.

Drept urmare, în situația în care, cu nesocotirea flagrantă a normelor interne și internaționale în materie, vor fi adoptate măsuri de abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraților, judecătorii Curții de Apel Suceava vor suspenda activitatea de judecată, cu excepția cauzelor cu caracter urgent”, se arată în comunicatul de presă transmis de Biroul de Informare și Relații Publice al Curții de Apel Suceava.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.