Judeţul Suceava: arbori rupţi, drumuri blocate, maşini avariate, curţi inundate, 6158 de locaţii rămase fără curent, urmări ale furtunilor de ieri

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Slt. Alin Găleată informează că în urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase din data de 27 iunie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat, pe timpul valabilității acestora, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primăriile de pe raza judeţului, cu privire la atenţionările emise. În paralel, s-au pregătit tehnica şi mijloacele de intervenţie la nivelul fiecărei subunităţi de salvatori din judeţ.

Cele mai multe intervenții specifice s-au înregistrat pentru degajarea arborilor afectați de vântul puternic, care fie au căzut, fie erau în pericol de cădere.

Astfel, în municipiul Câmpulung Moldovenesc, pompierii militari câmpulungeni au intervenit pentru degajarea unor arbori, dar și a unui stâlp de iluminat, care au căzut, avariind trei autoturisme și un autotren.

Din zona municipiului Rădăuți s-au primit 10 apeluri privind mai mulți copaci căzuți sau în pericol de cădere, dar care nu au produs pagube materiale. Și în aceste cazuri, pompierii militari au intervenit cu tehnica și accesoriile din dotare pentru remedierea problemelor.

S-au mai înregistrat intervenții ale pompierilor militari, dar și ale lucrătorilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și Ocolului Silvic (pentru zona Pojorâta), care au degajat arbori căzuți în localitățile Vatra Dornei, Bădeuți, Satu Mare, Mănăstirea Humorului, Stulpicani, Sadova, Vatra Moldoviței și Pojorâta.

De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Vama a intervenit pentru înlăturarea unor porțiuni de tablă care erau în pericol de cădere, la balconul unei locuințe particulare din localitate.

În privința inundațiilor produse de ploile torențiale, pompierii militari au intervenit în orașul Gura Humorului, unde, cu ajutorul unei motopompe, au evacuat apa dintr-o curte gospodărească și din două beciuri, care s-au inundat din cauza unui șanț colmatat. De asemenea, pompierii militari ai Detașamentului Suceava și lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Șcheia au intervenit pentru evacuarea apei din două curți, în localitățile Șcheia și Sfântu Ilie.

Pe timpul și după manifestarea fenomenelor meteo periculoase, echipe specializate au lucrat pentru remedierea liniilor electrice afectate total (Fundu Moldovei, Breaza, Pojorâta, Izvoarele Sucevei) și parțial (Frătăuții Vechi, Rădăuți, Broșteni, Panaci), cu 6158 de consumatori nealimentați.

Ultima informare, primită dimineață la ora 5:00, menționa că singura localitate care mai era afectată, parțial, era Broșteni, cu o linie de alimentare, 8 posturi de transformare și 83 de consumatori nealimentați cu energie electrică, iar echipele specializate lucrau pentru punerea în funcțiune.

În perioada următoare, comisii mixte se vor deplasa în teren şi împreună cu autorităţile locale vor evalua pagubele generate de fenomenele meteo periculoase.           

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *