Evenimente

”Jupânii”, eveniment publicistic și îndemn: ”Hai România, hai tricolor!”

Un eveniment publicistic deosebit a fost marcat în această seară, la Suceava. Acesta își va pune o importantă amprentă pe călăuzirea generațiilor viitoare, chemate să conștientizeze că România nu este a lor, nici a strămoșilor, ci a urmașilor urmașilor lor, dacă îl parafrazăm pe Delavrancea.

Pentru aceasta însă trebuie să facem puțină întoarcere în timp, cu 100 de ani mai precis, pentru a vedea cu ce se ocupau strămoșii noștri pentru a-și aduce contribuția, cu știință ori fără, la unirea Bucovinei cu România. Sorin Avram, jurnalistul redutabil care nu s-a sfiit să coboare un veac pe scara istoriei, îi readuce în atenția noastră pe ”Jupânii” de atunci, cu toate meritele și cu toate metehnele lor, de parcă ar trăi alături nouă, acum, de centenar.

Ediția specială a săptămânalului ”Jupânu”, devenită ”Jupânii” în prag de aniversare a centenarului Unirii Bucovinei cu România, are toate ingredientele contemporaneității dar cadrează știri și creionează personaje ale epocii în care s-a făptuit Unirea, transpune nedumeriri de azi în atmosfera veacului dinainte, nelăsându-l pe cititor să treacă cu vederea pe jupânii de salon și de pardon de acum 100 de ani. Nici obScena politică nu intră în pană de inspirație, personajele lui Victor T. Rusu fiind veșnic pe fază. Rubrica maestrului PIM intră în jocul istoriei cu aceeași dezinvoltură ca și Cutia Struțocămilei, adusă la cerințele veacului prin strădania neobositului Cezar Straton. Iar sportul revine după obositorul război, pentru a da prilejul noilor generații să se afirme, pentru a fi aduși în capăt de condei la judecata valorii de neînduplecatul Doru Popovici.

Iar Sorin Avram, stă și cugetă la faptul că nu prea știu mulți astăzi cine a fost Iancu Flondor ori Iacob Zadik. ”Hai România, hai tricolor!”, ne insuflă dumnealui printre rândurile bine așezate ale Tabletei Săptămânii.

Un eveniment deosebit, găzduit de Muzeul Bucovinei, s-a petrecut în această seară și mulți dintre cei pe care verbul lui Sorin Avram i-a făcut uneori să nu-l iubească, în secret, au participat la această inedită lansare pe piața secolului XXI a ”Jupânilor” de acum un veac, neezitând, unii dintre ei, să-și ofere serviciile măcar cu jumătate de normă, ca gazetari de ”Jupânu”, când se vor pensiona, desigur. Frumos compliment.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *