”Kalimera”- Kalispera! vineri 28 februarie la Muzeul Național al Bucovinei. Cronica scurtă a unei lansări de carte
Ieri seară, începând cu ora 17.00, în sala de evenimente a Muzeului Național al Bucovinei (Muzeul de istorie), a avut loc lansarea unui volum de proză scris de subsemnatul, Neculai Roșca, denumit ”Kalimera”. Fără falsă modestie, declar că m-am simțit copleșit.
Din măcar patru puncte de vedere:
Primul: valoarea reală a oamenilor care au acceptat invitația și au participat la eveniment.
Al doilea: sinceritatea acestora și prietenia reciproc afișată indiferent de angajamentele politice.
Al treilea: Ignorarea cvasitotală a micii isterii naționale privind pericolul de întâlnire a mai multor oameni la un loc într-un spațiu public (sute de pupături, îmbrățișări și strângeri de mână).
Al patrulea: Aprecierile pe care le – am primit, ca autor al cărții.
Volumul ”Kalimera”, al treilea scris și publicat de mine a fost citit anterior de câțiva oameni care m-au încurajat să merg mai departe.
Doamna profesor Ana Buzincu, cu exigența care o caracterizează, a făcut corectura cea mai strașnică, astfel încât pot spune aici, dacă nu am spus-o între coperțile volumului că este adevărat redactor de carte. Îi mulțumesc pentru sugestii și îi sunt recunoscător.
Domnul profesor Victor Iosif, acela care după ce s-a minunat ce-i mai trece prin cap elevului de acum 40 de ani al Școlii de la Vicovu de Jos a scris o postfață la această carte, pe care o puteți regăsi într-un articol recent publicat de Suceava smartpress.ro
Doamna Carmen Veronica Steiciuc, director al Teatrului Matei Vișniec, președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni, care a spus cu ceva timp înainte că nu va putea sta până la capătul evenimentului și nu a părăsit scaunul decât la urmă, cu toții odată.
Domnul Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”, care m-a sprijinit necondiționat în toate demersurile mele literare și nu numai.
Domnii prorectori ai USV, profesorii universitar doctor Mihai Dimian și Ștefan Purici, care au apreciat că pot să răpească din valorosul lor timp două ceasuri ale unei seri de vineri pentru a fi de față la acest eveniment.
Doamnei deputat dr. Maricela Cobuz, căreia îi mulțumesc pentru faptul că a acceptat invitația și pentru că și-a însușit spiritul emulației produse în cadrul evenimentului, declarând că s-a autoprovocat în realizarea unui demers creativ asemănător .
Domnului primar Ion Lungu, care parcurgând paginile cărții și-a amintit de trecutul comun cu cel al autorului, ca lucrători la CFCH și studenți concomitent.
Domnului prefect Alexandru Moldovan, care între două provocări administrative și-a găsit timp și pentru un eveniment de acest gen, mai relaxant.
Domnului Constantin Horbovanu, cunoscut scriitor umorist sucevean care nu s-a putut abține din a lansa niște cordiale șarje amicale prin epigramele cu conținut subtil.
Lui Mihai Pânzaru PIM, maestrul care mă copleșește de fiecare dată cu elogii.
Doamna Silvia Boliacu, director al DSP, doamna Laura Morar, domnul Daniel Prorociuc, subprefecți ai județului Suceava, domnul profesor Ovidiu Milici, domnul profesor Niculai Barbă, Teodora și Irina, care nu au nevoie de nicio prezentare, m-au copleșit cu laude.
Cătălinei Biholar, Adrianei Dascălu Bulină, Oanei Șlemco, lui Dinu Zară, lui Sandrinio Neagu și să nu le uităm pe cele două ziariste ultra-titrate Daniela Beale și Mirela Butnariu, mulțumiri pentru vorbele bune ori măcar pentru zâmbetele lor complice și pentru tortul surpriză.
Mamei mele, fratelui mereu emoționat, nepoților, finilor, prietenilor care și-au asumat riscul să participe la această lansare de carte, în ciuda isteriei mondiale legate de nu știm ce posibilă pandemie, le mulțumesc!
Și să nu îl uităm, Doamne ferește, pe Cornel Grosar, care prin jovialitatea sa, în calitate ”maestru de ceremonii”, a garantat succesul evenimentului.
Și, ca să folosesc și un mesaj al unei dragi doamne, prietenă pe facebook dar și în viața reală, Daniela Cuza, mai spun doar atât: cea mai la îndemână măsură de prevenire împotriva infecției cu Coronavirus este să închizi televizorul!. Poftim deci la lectură. Cei interesați vor putea procura volumul ”Kalimera”, dar și cele publicate dinainte: ”Consemnat” și ”Lapte și miere” din Librăriile LIDANA.
Foto Nicu Idol. Mulțumim!