La făcut mușchi cu super-jeep – ul, cric la purtător pentru cei cu handicap ori bebeluși în cărucioare la Piața Mică, săpături de toamnă

Zona  Kaufland – Piața Mică, cu Aleea Saturn, blocurile noi ale dezvoltatorilor imobiliari, blocurile vechi ale vechilor riverani, constituie în sine un mic univers, dezvoltat după ce fabrica Zimbru a sucombat, magazinul  Kaufland s-a înălțat lângă centrul comercial Zimbru, s-au ridicat și blocuri, au rămas terenuri pârloagă din care o parte au fost folosite pentru amenajarea unei piețe provizorii, unde, după ce piața modernizată s-a dat în folosință, au rămas magazinele producătorilor de carne și produse din lapte, chioșcuri de pâine, niște magazine ”generale” și câteva crâșme.

Toate acestea, în jurul unei suprafețe pavelate cât un teren de fotbal, gol și strălucitor în soarele verii indiene din aceste zile, loc unde până mai ieri funcționa piața provizorie.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a anunțat chiar azi că este în derulare licitația pentru construirea unei hale pentru produsele lactate, alături de clădirea nou ridicată. Locația: parcarea, acum se pare tot provizorie, dintre clădirea Pieței și aleea de lângă cabinetele medicale din zonă.

Parcare plină acum de mașini, la fel ca toată stradela Aleea Saturn, unde mașinile sunt proptite aproape una peste cealaltă. Iar printre acestea, printre cucoanele cu papornițe, pensionari ieșiți să facă ”studiul pieței” la o vorbă, cumpărători grăbiți, riverani, mașinile șoferilor nemulțumiți claxonează, fiindcă, este clar, se grăbesc.

Parcare din subteranul Pieței este aproape goală. S-a pus între timp acolo taxă de doi lei pe oră.

La intrarea în nou modernizata Piață Mică, un bărbat se chinuie să ridice căruciorul în care l-a adus pe un părinte al lui, cu minte limpede, dar cu necazuri la picioare.

Între asfaltul proaspăt turnat și poarta de intrare în noua investiție, se ridică un prag de aproape un sfert de metru. Lumea ajută și se întreabă: Nu s-a gândit nimeni să facă o rampă pentru cei cu handicap?

O doamnă cu un copil în cărucior, cu un altul de mână: ”Cum să cobor? Am venit din partea cealaltă, nu știam că aici e prăpastie”. Chestiuni de interes public.

La o sută de metri depărtare, din Aleea Saturn pleacă drumul către Kaufland. Pietonal din sus, drum auto din vale, dinspre strada Universității.

Trafic auto intens și acolo, pentru că în blocurile nou construite locuiesc oameni cu bani iar roată împrejur, firme de tot felul, cabinete medicale, cu dever.

Oamenii care merg pe jos se feresc cât pot, să nu cumva să lovească mașinile scumpe.

Mai ales că acolo,  la o sală de făcut mușchi,  vin entități cu temperament vulcanic, cu bicepși cât spata de porc,  conducând  mașini minunate, hammere, jeep-uri, alte cool-uri 4X4.

Iar unul dintre ei, cu mușchi încă nelucrați, cu puțină experiență la volanul celei mai mari mașini de teren din satul lui, se răstește la trecătorii cu papornițe care stau în așteptare: ”Ce vreți mă! Nu vedeți că încerc să parchez?”. Trauf, vorba neamțului. Aspirantul la bicepși și pectorali buni de poză de profil a rupt oglinda altuia, cu o mașină și mai mare, și mai neagră, și mai fioroasă.

Exact în acea zonă, dezvoltatorul imobiliar, ori constructorii, au păcălit mulțimea, furând cimentul din betonul aleii  – ”drum de servitute”. Aseară, o bătrână și-a zdrelit piciorul, căzând împiedicată de rămășițele ascuțite de beton.

”Am vrut doar să trec”, a explicat femeia cu genunchiul zdrelit, ridicată de jos de oamenii din jur.

Desigur, acolo este proprietate privată. Dar poate că tot primarul este vinovat, vor zice unii.

Greu sau nu, în micro-universul de lângă Piața Mică, viața merge înainte, chiar și cu săpăturile pentru înlocuirea rețelei de termoficare,  care au început abia acum, înainte de venirea iernii, cu niște dorei.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *