Laboratorul Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei, inaugurare oficială de Ziua Bucovinei (galerie foto)

Într-o zi cu semnificaţie istorică specială, în contextul celebrării a 100 de ani de la momentul Unirii Bucovinei cu România, act împlinit în data de 28 noiembrie 1918, astăzi, începând cu ora 10, la Muzeul Bucovinei au avut loc o serie de evenimente dedicate inaugurării oficiale a clădirii laboratorului Zonal de Restaurare.

După un proces lung de reabilitare, modernizare şi dotare, clădirea Laboratorului zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei, situată pe strada Dragoş Vodă din municipiul Suceava este redeschisă astăzi.
Demarate în anul 2008, lucrările de reabilitare şi modernizare a laboratorului erau prevăzute a se finaliza în anul 2011, dar lipsa finanţării a dus la un ritm al lucrărilor în conformitate cu banii alocaţi.

După aproape 10 ani lucrările de reabilitare şi restaurare au fost recepţionate. În fapt a fost construit un laborator nou pe vechiul amplasament în care sunt funcţionale ateliere de restaurare lemn, metal, ceramică, pictură, textile dar şi laboratoare de investigaţii biologice şi fzico-chimice, care dispune de o suprafaţă de aproape 5 ori mai mare decât cea a laboratorului vechi.

La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, vicepreședintele Gheorghe Niță, Ioan Opriș  considerat liderul cercetării muzeologice din România, dată fiind prodigioasa sa activitate în domeniul protejării patrimoniului cultural național și al studiului evoluției instituțiilor muzeale, invitați de la muzee și laboratoare de restaurare din țară și, nu în ultimul rând, specialiștii Muzeului Bucovinei.

Directorul General al Muzeului Bucovinei a fost gazda evenimentului și a avut și rolul de ”ghid”, prezentând atelierele de restaurare, aparatura de specialitate, oaspeții putând vedea și diferite faze de intervenție asupra patrimoniului cultural.

 

Please follow and like us:

4 comentarii la „Laboratorul Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei, inaugurare oficială de Ziua Bucovinei (galerie foto)

 • 29 noiembrie 2018 la 14:07
  Permalink

  Bine, toate sunt de nota zece si chiar mai mult.
  Dar exista in popor urmatoarea intrebare, dle Presedinte al CJ si dle Director Ursu: daca expozitai “Stefan cel Mare etc.” a Muzeului Bucovinei se afla la Alba Iulia si daca expozitia contine spada “sora geamana a celei …”, cum dl Ursu a cuvantat si Agerpres a preluat, de ce este nevoie ca din Turcia sa se aduca acum, la Marea Unire, o biata copie, cum spune acelasi Agerpres (adevarat ca nu prelund stirea de la Suceava)?!?!?!?!…
  https://www.agerpres.ro/social/2018/11/29/centenarulmariiuniri-giurgiu-copia-sabiei-lui-stefan-cel-mare-prezentata-plutoanelor-de-jandarmi–219463
  Daca la mijloc este vreo jmecherie, cineva ar trebui sa plateasca faptul ca noi cumparam gogosi!!!!

  Răspunde
 • 29 noiembrie 2018 la 16:02
  Permalink

  Inteleg ca in acest laborator se vor produce inclusiv copite de cai practic surori gemene cu ale lui Catalan al lui Ștefan cel Mare. Si hamuri la fel, hartie igienica folosita la curtea Domnului pentru sters la gura dupa ce spui minciuni, inclusiv și tot asa spectatori pentru festivalul de rok care sa nu mai urineze pe ziduri. Halal, hahalerelor!

  Răspunde
 • 29 noiembrie 2018 la 16:11
  Permalink

  …ba eu mai știu că toate secțiunile calului vor fi anvizajate,ca să nu mai depindem de importuri de la turci,în materie!
  Că de aia ar fi fost „reinaugurată” (!!!) statuia ecvestră,însă fără anumite elemente bio,cum a fost mesteacănul de la coada calului. Alte intervenții vor fi dirijate înspre fibra de sticlă de la „Bucovina Inaripată”,însă meomentan nu se găsește un șpaclu precum și una bucată lampă cu benzină ,cu care se restaurează specific fibra de sticlă,în vederea reinaugurării.

  Răspunde
 • 29 noiembrie 2018 la 16:22
  Permalink

  Adica se vor prodice in laboratorul muzeului surori gemene ale organului de sub pieptul armasarului in forma pe care organul respectiv o are cand animalul necheaza către cabalina feminina a vecinului? Atunci abia se va putea zice franc și cu indreptatire ceea ce e dezis neaos chiar de azi. Faceti exercitii in asteptarea viitorului garantat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *