Lansare de carte, Călin Bârleanu: Strigătul lui Benjy. Contribuții asupra tipologiei idiotului în literatura universală, la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 31 mai, la ora 17.00,  Călin Bârleanu lansează un nou volum, Strigătul lui Benjy. Contribuții asupra tipologiei idiotului în literatura universală, apărut la Editura Universității ”Al. I Cuza” Iași, în sala de artă a Bibliotecii Județene I. G. Sbiera Suceava.

”În afara sensurilor care se ascund în strigătul lui Benjy, cod de comunicare imposibil de tradus pentru cei mai mulți dintre apropiații lui, ne-a interesat posibilitatea de a-l integra pe atât de neobișnuitul erou al romanului scris de Faulkner într-o categorie care a existat, pe făgaș arhetipal, dintotdeauna în imaginarul modern, și nu numai, al umanității. Din perioada fabulelor sau, uneori, evident, în absența culturii și a instruirii, în spațiile arhaice, alteritatea, figura unui om diferit, complet altfel, pare să fi reprezentat o constantă, cu atât mai mult cu cât imago Christi a servit până astăzi ca prototip pentru tot ceea ce înseamnă pentru orizontul uman diferența.
Am ajuns, astfel, la arhetipul de tip trickster și, dincolo de el, la o componentă a psihologiei acestuia, vizibilă prin interacțiunea tipologiilor atinse de arhetip cu grupurile sociale în care încearcă să se integreze, întotdeauna ca exercițiu interior, prin eforturi ale voinței sau ale codului moral-ideologic” (Călin Bârleanu).

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.