Lege: La o adresă nu pot locui mai mult de 10 persoane, plus rudele apropiate. Panică la garsonierele unde își au domiciliul 750 de indivizi pe 20 de metri pătrați

Camera Deputaților a adoptat un act normativ conform căruia la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane, cu excepția familiei extinse. Legea, care modifică Ordonanţa de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, urmează să fie trimisă președintelui pentru promulgare, a fost adoptată cu 258 de voturi „pentru” și șapte „împotrivă”, conform Agerpres.

Reamintim că în timp, s-au indentificat în municipiul Suceava, adrese la care erau înregistrate ca domiciliu zeci, chiar sute de persoane. Practică obișnuită în comunitățile de romi dar pusă în practică, în ultimii ani și de alte persoane, inclusive din Ucraina sau Republica Moldova. Când s-au strâns la un loc datele obținute la recensământul de anul trecut, în municipiul suceava s-a constatat că respondenții sunt cu mult mai puțini față de numărul de persoane cu domiciliu în municipiul reședință de județ.

Au fost mai multe explicații, în ceea ce privește populația înscrisă la registrul de stare civilă și cea care a participat la recensământ, dar una dintre acestea a  vizat și faptul că practica destul de la îndemână în această parte a țării, de primire ”în spațiu”, pentru a face cuiva ”buletin de Suceava” contra unui preț rezonabil, a fost bine folosită. Chiar dacă municipiul Suceava nu se poate compara, din acest punct de vedere, cu Vasluiul, unde într-o garsonieră locuiau, teoretic, 1800 de persoane, verificările în baza de date a stării civile din municipiul reședință de județ, au scos la iveală situații la fel de halucinante: Într-o camera de cămin de 20 de metri pătrați, domiciliau 750 de persoane!

Cele mai aglomerate adrese, conform datelor furnizate de Primărie erau

Strada Câmpului nr. 11:  251 persoane domiciliate; Strada Grigore Alex. Ghica nr. 8:  452 persoane domiciliate;  Strada Jean Bart nr. 5A, bl.5A, sc.A, ap. 87: 197 persoane domiciliate; Strada Nicolae Iorga nr. 13 B, bl. 13 B, ap. 95 – 751 persoane domiciliate;  Strada Jean Bart nr. 5A, bl. 5A, sc. A, ap. 89: 251 persoane domiciliate;  Strada Stejarului nr. 1,bl. 42,sc. B, ap. 4/2 – 305 persoane domiciliate. Și exemplele pot continua.

Legea pe cale a fi promulgată, stabilește amenzi între 75 și 150 de lei pentru cei care nu vor respecta prevederile acesteia și conține mai multe prevederi, cele mai importante fiind sintetizate de publicația Hotnews:

 

  • „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
  • Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse.
  • Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
  • Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 75 lei la 150 lei.
  • În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul.
  • De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice.
  • Cei care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.
  • În legea în vigoare, această obligaţie este stabilită în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.
  • Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil. În textul actual, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă”.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *