Liderul Verzilor suceveni, Dan Acibotăriță, aduce argumente pentru reconsiderarea valoroasei lâni de oaie, resursă neglijată în România

Președintele Partidului Verde Filiala județeană Suceava, Dan Acibotăriță,  consideră că lâna de la oi reprezintă materia primă ecologică a viitorului. De aceea ”trebuie să ne bucurăm de ea și să o protejăm”.

Argumentele sale sunt că lâna este regenerabilă, reutilizabilă și biodegradabilă 100%, având întrebuințare în numeroase industrii. Astfel, lâna poate fi utilizată ca: fibră pentru industria textilă, biofertilizator agricol, absorbant în deversările de petrol, material ecologic pentru izolații în construcția de locuințe.

”România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la creșterea ovinelor (conform INS pentru anul 2019) și are un potențial foarte mare pentru a depăși acest loc.

Din nefericire, în România lâna de oaie nu este utilizată așa cum trebuie.

Pe vremuri erau centre de colectare a lânii, erai obligat să dai o cotă, dar astăzi lâna este abandonată. Noi, verzii suceveni, susținem crescătorii români de ovine și solicită Ministerului Agriculturii să protejeze viitorul acestor crescători aici in România prin: susținerea înființării de centre moderne pentru depozitat și procesat lână și crearea de abatoare moderne, pentru ca exportul de animale vii să înceteze”, a arătat Dan Acibotăriţă, preşedinte al Partidului Verde, Filiala județeană Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *