Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Suceava – Siret , pe lista proiectelor strategice de investiții a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză

Pe lista proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public – privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNP) a fost adăugată “Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Iaşi – Suceava – Siret (Vicşani)”, se arată într-o notă de fundamentare. În general lista de proiecte cuprindea autostrăzi la capitolul infrastructură, nu și investiții feroviare.

În nota de fundamentare, Comisia Națională de Strategie și Prognoză menționează la capitolul ”Schimbări preconizate”.

”Prin prezentul proiect de hotărâre se propune completarea listei proiectelor strategice de investiţii care urmează a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public-2privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, în calitate de unitate centrală de fundamentare şi atribuire pentru proiectele strategice de investiţii realizate între sectorul public şi unul sau mai mulţi parteneri privaţi, cu un proiect strategic din domeniul de infrastructură de transport feroviară, și anume “Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Iaşi – Suceava – Siret (Vicşani)”, se menționează în document.

Nota de fundamentare servește la completarea listei proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aprobată prin Hotărârea Guvernului 357/2018 cu modificările și completările ulterioare.

Magistralele feroviare către Moldova, M500 (către Suceava și granița ucraineană) și M600 (către Iași și granița cu Rep Moldova) au viteze medii mai mari decât cele spre Ardeal sau Banat, dar timpii au scăzut nu doar față de acum trei decenii, ci față de acum zece ani.

De exemplu, cel mai rapid tren București-Suceava face 6 ore și 20 de minute (cu 23 de minute peste 2009), iar între București și Iași drumul durează 6 ore și 35 de minute în cel mai bun caz, cu o oră mai mult față de acum un deceniu.

În 1995 cele mai rapide trenuri InterCity făceau și sub 5 ore între București și Suceava și între Capitală și Iași.

(Sursa: Hotnews)

Please follow and like us:

One thought on “Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Suceava – Siret , pe lista proiectelor strategice de investiții a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză

  • 16 februarie 2019 la 17:01
    Permalink

    Domnu Nicu, astea sunt doar vise. Eu zic sa ne trezim la realitate. Din 1990 incoace “S-a impanzit tara cu autostrazi, spitale, scoli cu toalete in interior(fudu curtii), nu mai zic de trenuri de mare viteza (17 ore de la SV la Ct) si tot asa” lista e fff lunga. Este vorba aia :ce a facut Ceausescu astia nici nu reuses sa zugraveasca…. Sunt multe de spus

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *