Lista principalelor amendamente la Legea bugetului de stat ale liberalilor suceveni, prezentată de președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, președinte al CJ

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean, a declarat că a avut o întâlnire cu parlamentarii liberali din județ. ”Am discutat și am convenit amendamente la Legea bugetul de stat pentru anul 2019, priorități extrem de importante pentru dezvoltarea județului Suceava”. Pe acestea publicăm  în cele ce urmează, așa cum au fost ele prezentate de Gheorghe Flutur:

 • Fonduri pentru Programul Utilități și Mediu, mai bine de jumătate din primăriile  județului Suceava sunt afectate de acest program cu un împrumut făcut încă din 2004, unde primăriile au conturile blocate iar din păcate guvernele din ultimii ani nu au alocat fonduri. Avem o situație disperată l Câmpulung Moldovenesc și în alte locuri. Am cerut sume integral pentru a se plăti ratele la programul Utilități și Mediu.
 • Finanțarea Transgaz România pentru a finaliza construcția magistralei de gaz metan spre Vatra Dornei.
 • Studiul de fezabilitate și stabilirea indicatorilor tehnico-economici pentru drumul expres Siret – Suceava – Pașcani, care să ne lege de București. Dorim în acest an să se finalizeze iar cel târziu anul viitor să înceapă lucrările. Avem nevoie de acest drum pe patru benzi.
 • Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii, Iași Târgu Mureș pe toată lungimea de 302 kilometri. Avem nevoie de studiul de fezabilitate și de indicatori pentru a se începe construcția pe bani europeni  a autostrăzii care să lege Moldova de Ardeal și care este la mai puțin de o oră de Suceava. Suntem interesați să ajungem mai repede la drumul spre vest fie la Drăgușeni, fie la Târgu Neamț, fie la Poiana Teiului prin Broșteni , fie prin zona Bilbor pe care o modernizăm la Toplița – Bicrău. Avem interesul să se finalizeze Autostrada Unirii, Transilvania – Moldova.
 • Modernizarea DN2, Roman –  Siret, care trece prin Fălticeni și Suceava și care arată foarte rău.
 • Modernizarea DN29 A, Suceava – Dorohoi, care arată deplorabil astăzi pe unele porțiuni și va trebui modernizat. Sunt fonduri pe care le cerem să fie alocate din bugetul de stat în acest an.
 • Modernizarea DN 17 B, Vatra Dornei – Dorna Arini – Crucea – Broșteni. Mai sunt circa 20 de kilometri care trebuie modernizați.
 • Centura Sucevei – este nevoie de fonduri  pentru finalizare. A început deja construcția tronsonului al doilea care are o întârziere de 6 ani. Din păcate în toamna trecută s-a lucrat doar 10% din cât s-a propus, din informațiile pe care le am. Cerem bani pentru centura Sucevei.
 • Cerem bani pentru studiul de fezabilitate pentru centura a doua a Sucevei, care să lege DN2 de la stația de 110KW cu zona Bosanci – Aeroportul Salcea. Din câte știm, aici va fi o investiție de circa 38 de milioane de euro.
 • Cerem bani pentru centura Rădăuțiului. După o întîrziere de 6 ani s-a început construcția, cerem bani în acest an pentru ca lucrările să fie finalizeze.
 • Cerem bani pentru studii de fezabilitate ale centurilor ocolitoare pentru Fălticeni,  Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
 • Cerem  finanțarea tronsonului II a Pârtiei de schi de pe Rarău. Ministrul Turismului a promis în  ianuarie acest lucru. Noi cerem pentru aceasta bani din bugetul pe 2019.
 • Cerem bani pentru finanțarea construcției spitalului de copii de la Suceava. Companiei  Naționale de investiții cerem să prindă fonduri pentru finanțarea ridicării acestui spital care să aibă 300 de paturi.
 • Pentru Sala Polivalentă din Suceava documentația este depusă, a fost prinsă în priorități din 2016, nefinanțată. Dorim o sală polivalentă de 5000 de locuri plus 2500 de locuri mobile, la fel precum Constanța, Clujul, alte orașe și municipii din România.
 • Scoaterea din fondul forestier a unei suprafețe de teren, în zona Bilbor – hotar cu Harghita, pentru a finaliza drumul județean care să ne lege de Ardeal. Acolo este o taxă de scoatere din fondul forestier, care cerem să fie prinsă în bugetul de stat pe acest an.
 • Reabilitarea punctului vamal Siret. Vama nu arată bine, avem nevoie de o poartă de intrare din Ucraina în România care să corespundă normelor europene.
 • Construirea punctului de frontieră de la Izvoarele Sucevei. Noi finalizăm ân acest an modernizarea drumului spre Izvoarele Sucevei și dorim să avem turiști din Ucraina care să vină pe această rută: Izvoarele Sucevei – Câmpulung Moldovenesc, spre Vatra Dornei și spre tot județul Suceava.
 • Regularizare apelor din județul Suceava. Noi avem 11 puncte cu risc mare la inundații pe care le-am solicitat Guvernului,  Ministerului Apelor,  pentru a fi finanțate. Precizez reabilitarea malurilor râului Suceava în zona Burdujeni,  unde Primăria dorește amenajarea unei zone de agrement care nu se poate face până când Apele Române nu regularizează malurile. De asemenea râurile Moldova, Bistrița și afluenții acestora au nevoie de reabilitări.
 • Închiderea depozitului ecologic vechi de la Câmpulung Moldovenesc. Vatra Dornei a găsit o sursă de finanțare, Câmpulungul are nevoie de bani pentru a închide depozitul vechi  de deșeuri.
 • Am solicitat fonduri din bugetul național  pentru funcționarea căminului de bătrâni de la Solca din subordinea primăriei orașului și a spitalului medico-social Carmen Silva de la Broșteni, aflat în subordinea primăriei pentru că bugetele celor două orașe nu permit finanțarea.

Acestea,  a concluzionat președintele PNL și al CJ Suceava,  Gheorghe Flutur, ”sunt câteva dintre amendamentele prioritare iar  apelul meu este către parlamentarii de toate culorile politice din județul Suceava să susțină aceste priorități și noi vom susține orice inițiativă care să aducă bani în județul  Suceava”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.