Mopan Suceava
Administratie

LOCUINȚE SOCIALE ȘI REABILITĂRI TERMICE ALE BLOCURILOR VECHI, PRIORITĂȚI ALE PRIMĂRIEI SUCEAVA, CU FINANȚARE AȘTEPTATĂ DE LA GUVERN

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a transmis că i s-a  cerut de la Consiliul Județean o listă de obiective pentru care să se solicite finanțare de la Bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale. ”Sunt două obiective pentru care intenționăm și noi să depunem proiecte, în programul de construire de locuințe sociale și de reabilitare termică a blocurilor vechi. Este vorba mai întâi despre construirea a patru blocuri de locuințe sociale în zona Aleea Dumbrăvii. Sper să reușim, am transmis la Guvern, prin Consiliului Județean această dorință a noastră”, a spus Ion Lungu.

De asemeni, în cadrul obiectivelor ce ar putea să fie finanțate de la bugetul de stat pentru anul 2019, primarul Ion Lungu are spreranța că va fi reluat programul de creștere a performanței energetice a locuințelor – anveloparea blocurilor vechi. ”Din păcate, nu am reușit în municipiul Suceava să promovăm niciun proiect pe fonduri europene pentru reabilitatea termică a locuințelor. Au fost încercări în zona centrală, la două asociații de proprietari, care s-au blocat pentru că oamenii nu au pus bani în contul proiectului. Conform legii românești, guvernul suporta aunci  50% din cheltuieli, primăriile 30%, asociațiile de proprietari 20%. Conform noilor prevederi, Uniunea Europeană suportă 60%, consiliile locale 15% iar asociațiile de proprietari 25%. Primăria are posibilitatea legală să suporte o parte din cheltuieli la cei care sunt în imposibilitate de plată, dacă dovedesc printr-o anchetă socială că nu au de unde plăti. Poate să pună Primăria bani în locul lor astfel încât să fie deblocate aceste proiecte. Sperăm să reabilităm termic anul viitor 1000 de apartamente. Îmi doresc să reabilităm aceste apartamente pentru că unele blocuri chiar au nevoie de așa ceva”, a transmis primarul Ion Lungu, care nu a uitat să amintească faptul că unele asociații de proprietari din municipiul Suceava sunt și acum debitoare bugetului municipal, pentru că au fost creditate acum  10 ani cu sume care să acopere cheltuielile de reabilitare termică și care nici până acum nu au fost restituite.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *