LUCRĂRI DE STABILIZARE ŞI PROTECŢIE A VERSANŢILOR PE DRUMUL JUDEŢEAN POJORÂTA-RARĂU, PROIECT CJ SUCEAVA
Mâine, Consiliul Judeţean Suceava, va supune dezbaterii şi aprobării consilierilor judeţeni proiectul de hotărâre prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru investiţia – Protecţie versanţi pe DJ 170B, Pojorâta-Rarău, judeţul Suceava.
Prin realizarea investiţiei se urmăreşte reamenajarea şi stabilizarea versanţilor din apropierea DJ 175B prin realizarea unor sisteme de stabilizare şi protecţie alcătuit din plase metalice din oţel ancorate în câmp şi brodate perimetral de cabluri metalice de înaltă rezistenţă.
Versantul stâng al DJ 170B, Pojorâta-Rarău este afectat de fenomene de instabilitate evidenţiată printr-o prăbuşire a masei de pământ din taluzul adiacent drumului. În nenumărate rânduri masa de pământ alunecată a blocat traficul auto fiind necesare intervenţii specializate de evacuare a acestuia de pe carosabil.
Ca urmarea a degradării continue există unele blocuri de rocă care se află în echilibru labil, existând un risc major de desprindere şi rostogolire care ar putea provoca accidente grave, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
Traseul drumului se desfăşoară într-o zonă montană alcătuită dintr-o serie de curbe şi serpentine şi este un traseu turistic foarte frecventat.
Uite că este nimerita ocazia pentru o problemă pe care fără să fiu specialist și priceput, eu o consider de maximă importanță.
Măi oameni buni, noi trăim într-o țară care-i a noastră și avem încredere că va fi a noastră mereu. Mai mult, avem pământurile noastre și interesele noastre concrete în legătură cu ce nu-i proprietatea noastră privată, dar e în localitatea noastră. Avem pretenția că suntem gospodari bucovineni și ne mândrim cu asta!
Bine, și altele și altele! Și atunci de ce nu vedem în jurul nostru o mulțime de dealuri care fug la vale, se prăbușesc și rânjesc din luturi galbene! Sdaca vedem, de ce nu reactionăm?
Ințeleg că lucrul este cât se poate de simplu, se rezolvă chiar și fără investiție: cu copiii într-o joacă educativă. Plantăm salcâmi și în doi ani s-a rezolvat problema. Dealul nu mai fuge, câștigăm lemn, vânat, că pășune pe aceste coaste galbene și-așa nu exista. Priăriile și Consiliul Județean și Protecția mediului și cine mai are atribuții în această privință nu văd, de exemplu, lateralele șoselei de centură a Sucevei, nu văd dealurile din Burdujeni din vecinătatea Teodorenilor, nu văd dealurile de la Pătruți și Dărmănești, dealurile de deasupra malurilor apei Sucevei?… Oare chiar trebuie să vina UE pentru asta? Ce fel de gospodario suntem dacă vine pământul peste noi ca drobul de sare?