Lumina fotografiilor vechi, cu roșu, galben și albastru

Un grup de socializare, denumit ”Suceava, leagănul sufletului nostru”, a devenit fără altă presiune decât cea rezultată din civilizația conversației, oriunde și oricum s-ar purta, etalon indicat pentru cei care au devenit ori doresc să devină membri. Mai puțină ori deloc politică, recurs la memorie cât se poate, atitudini sociale civilizate din partea membrilor între ei și față de semeni.

O suită de fotografii, realizate acum 40-50  de ani  și care au fost publicate la acea vreme prin ghiduri turistice, autori fiind  în primul rând maestrul Ion Miclea, dar și alți artiști fotografi de la acea vreme, reluate de ”Suceava, leagănul sufletului nostru” au fost punctul de plecare pentru câteva gânduri, pornite dintr-un simplu comentariu la o postare în grupul mai sus amintit. O imagine a centrului orașului Suceava, așa cum a fost surprinsă, color, prin anii 70, de un artist fotograf.

O fotografie, spuneau atunci clasicii acestei arte, face cât o mie de cuvinte. O fotografie valoroasă se realiza greu, nu se inventaseră pe atunci tehnicile care acum sunt folosite și de nepoțeii din scutece, pentru selfi-uri în cascadă.

Imaginea odată surprinsă, rămânea captivă în aparat, pe filmul ținut la întuneric, până ajungea în camera cu lumină roșie. Trecea apoi prin tăvi cu soluții chimice  neplăcut mirositoare, sub ochiul atent al artistului care developa cu nasul strâns, culoare cu culoare, fotografia luminoasă ce urma să devină pătrățelul pornit din clicul apăsat pe butonul aparatului de fotografiat, sub puterea inspirației.

Interesant de observat culorile din aceste vechi fotografii. Luminoase în sine, pastelate, încântătoare. Fără pixeli, fără photo-shop, fotografie pură. Precum filmele clasice color, realizate pe banda de celuloid. Acum peste 40 de ani, învățam la ora de desen că avem în spectrul cromatic trei culori de bază: roșu, galben și albastru din combinarea cărora rezultă toate celelalte culori și nuanțe. Cu indigoul, culoarea codașă.

Ne mândream, puști fiind, că ROGVAIV-ul are la bază culorile steagului național, Am aflat mai târziu că la televizoarele color ca și la înregistrările filmelor în digital ori la realizarea fotografiilor în acest fel, culorile de bază sunt roșu, galben și verde. Albastru nici nu mai este pomenit decât ca o combinație din aceste trei culori care sunt din punct de vedere electronic, fundamentale.

 Încercați acasă să combinați în orice variantă doriți vopsele roșii, galbene și verzi încercând să obțineți culoarea albastră. Dacă veți reuși, mă duc la mănăstire. Încercați să combinați o vopsea albastră cu una galbenă. Dacă nu va ieși culoarea verde, voi pleca de asemenea la mănăstire. Drept urmare, să lăsăm calculatoarele să amestece pixelii iar noi să amestecăm vopsele și să ne bucurăm cu astfel de imagini clasice de o puritate emoționantă. Și să ne fudulim cu faptul că, măcar în natură, roșu galben și albastru sunt culorile fundamentale.

Mulțumim Ica Mândrilă, pentru fotografii.

Please follow and like us:

6 comentarii la „Lumina fotografiilor vechi, cu roșu, galben și albastru

 • 16 mai 2019 la 15:01
  Permalink

  Pozele din acest articol sunt de la Dinu Zara

  Răspunde
 • 16 mai 2019 la 21:03
  Permalink

  Aceste fotografii sunt realizate de maestrul Ion Miclea si sunt a noastre,a tuturor sucevenilor.Frumoasa si nostalgica mostenire am primit de la toti fotografii acelor timpuri.Sa nu uitam sa le multumim ! Frumoasa descrierea grupului,multumim !

  Răspunde
 • 17 mai 2019 la 8:07
  Permalink

  La televizoarele color (si monitoare de calculator, de altfel) culorile de baza sunt rosu, verde si albastru, cunoscute de cei ce lucreaza in domeniul editarii imaginilor ca RGB (red, green, blue). Fara galben.

  Răspunde
  • 17 mai 2019 la 17:47
   Permalink

   Ideea de bază rămâne, dragă domnule Alex. Mulțumesc pentru atenție și pentru corecție. În noua situație vă provoc pe dumneavoastră să obțineți culoarea galbenă amestecând roșu, verde și albastru, vopsele din cutie, în toate permutările pe care le doriți. Dacă reușiți, și în acest caz, merg la mănăstire. Subiectul articolului era lumina vechilor fotografii și spectrul natural, așa cum îl percepem noi, muritorii de rând precum și modalitatea de a-l imita prin mijloace din afara universului digital, care acum ne este tuturor la îndemână.

   Răspunde
   • 18 mai 2019 la 14:56
    Permalink

    Din pacate, nu pot obtine galbenul din vopsea rosie, verde si albastra. Codurile RGB sunt valabile doar la monitoare, care emit lumina colorata. Combinand cele 3 culori, rosu, verde si albastru, rezulta lumina alba. De altfel, postarea mea s-a referit doar la monitoare si tv-uri.
    In pictura intr-adevar rosu, galben si albastru sunt culorile de baza.
    Iar in articol ideea de baza este frumusetea fotografiilor clasice, pe care nu o contest in niciun fel.

    Răspunde
 • 20 mai 2019 la 19:22
  Permalink

  Ca si in drapelul Patriei, unde tot așa, rosu, galben si albastru? Sau cu verde, ca nu mai inteleg!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *