LUNA DIASPOREI, EDIŢIA A III-A, SUCEAVA 2018 -DEBUTEAZĂ PE 28 IULIE

În data de 28 iulie a.c., debutează cea de-a III-a ediţie a Programului LUNA DIASPOREI, proiect iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Programul evenimentului cuprinde atât dezbateri cu reprezentanți ai instituţiilor publice locale şi centrale în care cei interesați au ocazia să participe la discuţii cu privire la principalele probleme de interes pentru românii din dispora. De asemenea, unor persoane din Diaspora cu succese deosebite în activitatea pe care o desfășoară peste hotare și care promovează țara și zona de unde provin le va fi acordată distincția „Meritul Bucovinei”.

În cadrul Programului LUNA DIASPOREI, pe tot parcursul lunii august, se vor desfăşura activităţi culturale, religioase, concerte, spectacole, lansări de carte, festivaluri etc.
În ziua de 28 iulie 2018, ziua de debut a programului, vor avea loc evenimente precum:
• Întâlnire cu Diaspora, dezbateri pe subiecte de interes cu reprezentanți ai unor instituții publice locale și centrale
• Decernarea distincției Meritul Bucovinei – Palatul Administrativ
• Lansare de Carte la Biblioteca Bucovinei I.G.Sbiera
• Vernisajul expoziției dedicate Marii Uniri – Biblioteca Bucovinei I.G.Sbiera
• Vernisajul expoziției cu titlul Dor de casă – Muzeul Bucovinei
• Spectacole susținut de formații artistice din România, Polonia, Ungaria şi Ucraina, în cadrul manifestării Întâlniri Bucovinene, ediția a XXIX-a – esplanada Casei Culturii
În perioada 3 – 5 august 2018, se desfăşoară prima ediţie a manifestării Lume, lume…hai la târg – Târgul meșterilor populari, la Muzeul Satului Bucovinean. În cadrul târgului meşterilor populari vor avea loc spectacole susţinute de Trupa CORBU, în data de 4 august, începând cu ora 18 şi de OVIDIU LIPAN ŢĂNDĂRICĂ şi Fanfara SHUKAR din 10 PRĂJINI – în data de 5 august, începând cu ora 18.
În data de 4 august, iubitorii de adrenalină sunt aşteptaţi la Suceava Air Show 2018, Aeroportul Ștefan cel Mare.
Pe 5 august, la Dumbrăveni, are loc Festivalul concurs de toacă pentru copii și tineret, ediția a VII-a, Lemnul sfânt care cântă.
Tot în cadrul manifestărilor cuprinse în programul LUNEI DIASPOREI, în perioada 5 – 12 august, se desfăşoară Tabăra de creație în județul Suceava pentru elevi de etnie română din regiunea Cernăuți.
În data de 8 august, la Biblioteca Bucovinei I.G.Sbiera, se desfăşoară acţiunea Copiii românilor din Diaspora, ediția a III-a, iar în data de 9 august vor fi promovate proiecte de tip Diaspora StartUp, înscriere în grupul țintă, la Palatul Administrativ.
În data de 14 august se desfăşoară manifestarea: Trasee eminesciene – Concurs de recitare a liricii eminesciene La Putna, participă elevi din Suceava, Republica Moldova și Ucraina.
Pentru data de 15 august este pregătită o suită de manifestări precum: Festivalul Național al Păstrăvului, ediția a XV-a, Ciocănești;  Pelerin în Bucovina. Vor fi organizate trasee de pelerinaj: Hagicadar, Cacica, Putna; Din Obcini cântec răsună – Festival de Folclor al minorităților, Moldovița, ediția a IX-a şi Sărbătoarea Diasporei, Spectacol susținut de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, la Cacica.
În perioada 16 – 19 august toţi cei interesaţi sunt invitaţi să participe la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de artă medievală Ștefan cel Mare, la Cetatea de Scaun a Sucevei, iar în perioada 24 – 26 august la Bucovina Rock Castel, Festivalul internațional de rock din Cetatea de Scaun a Sucevei
Programul se încheie pe data de 26 august cu Sărbătoarea muntelui – Masivul Rarău.

Evenimentul a fost prezentat de preşedintele Condsiliului Judeţean Suceava în cadrul conferinţei de presă de joi, 19 iulie a.c.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *