Luna tăierii arborilor în municipiul Suceava. Mestecenilor din parcul Simion Florea Marian le-au pus gând rău cei de la Domeniul Public. Nu au lemn pentru încălzirea serelor. Ordinul de defrișare, pentru Buna Vestire

În urma unei decizii greu de înțeles venită din partea unui șef de la Direcția Domeniului Public din Primăria municipiului Suceava, muncitorii s-au pus în această dimineață pe tăierea mestecenilor din Parcul  Simion Florea  Marian. Peste drum, la Biserica Sfântul Nicolae, se intonau imnuri de Preamărire a Sfintei Fecioare, care a primit de la înger vestea cea mai bună a nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. La câțiva zeci de metri distanță, cântau drujbele celor de la Direcția Domeniului Public al Primăriei municipiului Suceava un cântec de moarte pentru mestecenii programați să fie omorâți, în aceeași zi, de ”Buna Vestire”.

Alături, lucrători ai Muzeului Bucovinei, din Casa Memorială Simion Florea Marian, deplângeau indiferența cu care mulțimea de muncitori de la Domeniul Public s-au pus cu osârdie la muncă, argumentând că aceasta a fost dispoziția dată de șefi și trebuie să o respecte, altcumva își pierd pâinea, continuând să-și facă treaba cu drujbele.  

”Decizia s-a luat azi de către domnul Vieru, inginer la Domeniul Public. Mergem după ce tăiem aici, lângă Sfântul Nicolai, în față la Arcașul. Suntem trimiși, trebuie să facem treaba”, a declarat șeful echipei de muncitori, Dragoș Buhai.

Venit la locul tăierilor, a  intervenit și directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareș:

”Astăzi de Buna Vestire, în parcul Simion Florea Marian, unde se află și statuia academicianului Simion Florea Marian, o echipă de muncitori, taie dintre copacii care au fost plantați cu zeci de ani în urmă. Sunt mesteceni care împodobesc parcul acesta, fiind o frumusețe dar și sursă de oxigen, plămân al orașului. Un bătrân de 90 de ani care a plantat acum doi ani copăcei în parc din banii lui și i-a udat în verile secetoase ne privește chiar acum, descumpănit.

Nu se poate, lângă o casă memorială, un obiectiv turistic, să se întâmple lucrurile acestea.  Cel puțin să fi fost o înștiințare dinainte. Se spune că este un copac putred. Uitați-vă: este sănătos.

Și, mai mult, de ”Buna Vestire”  tot creștinul merge la Biserică ori face altceva, nu drujbăiește prin oraș.

Dragoș Buhai, cel mai înalt reprezentant al Primăriei, șeful echipei de drujbari puși pe defrișare în parcul Simion Florea Marian,  a adus ulterior explicații suplimentare: ”Va mai fi tăiat un arbore din parc. Nu mai mergem dincolo.  Am vorbit cu șeful și ne-a spus să nu mai mergem lângă Biserică. A uitat că azi este sărbătoare”.

El a mai explicat și care este graba pentru tăieri de copaci din zonele verzi ale municipiului Suceava: ”Avem la noi la Domeniul Public sere pe lemne unde creștem florile ce se vor planta în oraș. Nu avem lemne. Florile pe care le punem în oraș de acolo vin. Trebuie să ducem lemne acolo”.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *