Lupta anticovid în școală, după putință și dorință. Testările covid bi-săptămânale ale elevilor, creează mai multe probleme decât rezolvă

La sfârșitul săptămânii de două zile tocmai trecute, elevii de la licee și școli au primit ca un fel de ”temă pentru acasă”, pentru acest weekend, pachețele cu testere rapide anticovid. Pe acestea vor urma să le folosească elevii de două ori săptămâna care vine, luni și joi, trebuind să scuipe pe un tester cu  soluție chimică, reacția ulterioară urmând  să certifice dacă elevul este sau nu infectat. Dacă testul este pozitiv, copilul nu va avea ce căuta la școală, până la ieșirea din boală. 

De la o școală la alta, profesorii diriginți au identificat cele mai potrivite metode de împărțire la elevi a testelor anticovid livrate de Ministerul Sănătății. Într-o școală din mediul rural, de exemplu, testele bisăptămânale pentru copii vor putea fi făcute în cabinetul medical al unității de învățământ, caz fericit. În alte școli de la țară, elevii au primit la sfârșitul orelor, vineri după amiază, pachetul cu testere, recomandându-li-se să le facă luni și joi dimineața, cu asistența părinților. Doar că unii dintre părinți nu sunt de acord cu astfel de testare ( nici o bună parte dintre dascăli nu sunt, la o adică).

Rămâne însă problema de bază: Copilul care, parcurgând strict pașii indicați prin metodologia de verificare anticovid bisăptămânală, sunt confirmați ca fiind infectați, nu vor mai putea participa la ore în școală până când un alt test, le va stabili ieșirea din boală.

Dar iată care sunt consecințele  importante: Clasa în care învață copilul va intra alături de el în școală online. Mai mult, el va trebui să stea izolat la domiciliu, acasă, împreună cu toată familia, cel puțin 14 zile. În preajma sărbătorilor de iarnă, această idee este greu de asimilat de către elevi, copii sau adolescenți, care vor să trăiască spiritul Crăciunului, în felul lor.  

De aici, modalități diverse de a fenta aceste teste distribuite prin intermediul unităților de învățământ, care nu sunt nici pe placul multora dintre dascălii care, statistic, jumătate dintre ei, sunt împotriva vaccinării și au idei alternative despre pandemia covid.   

Liceenii și-au pus și alte întrebări: profesorii sunt testați la fel, bisăptămânal? Cine supraveghează tot acest sistem de verificate a testelor pentru elevi, pentru ca rezultatele să fie cele corecte?

Când, la un liceu din Suceava, elevii au primit vineri  la sfârșitul orelor de curs pachetele cu teste de la dirigintele clasei, au  venit și  întrebările,  după ce li s-a arătat cum să le folosească, de la cei deja vaccinați. Sau cum trebuie să procedeze dacă părinții sunt împotriva testării covid acasă.

Nu au primit răspunsuri la astfel de chestiuni, astfel încât, în buna tradiție a adolescenților de ieri și de azi, aceștia au și configurat mici scenarii, de genul: proba să fie preluată din cola, din bere, unii mai curajoși propunând ca testul pentru covid să fie prelevat din saliva câinelui din casă.    

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.