Actualitate

Lupta de la Vama a Regiei Naționale a Pădurilor cu Green Peace. Activiștii ecologiști, clar în lipsă de antrenament și pregătire

Astăzi s-a desfășurat, la Ocolul Sivic Vama, o întâlnire specială între reprezentanții Green Peace România și cei ai Regiei Naționale a Pădurilor, la care au participat Gheorghe Mihăilescu, directorul general al ROMSILVA, secretarul de stat din Ministerul Mediului Daniel Constantin Coroamă, prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, profesorul doctor Ion Barbu, redutabilul silvicultor de la ICAS Câmpulung Moldovenesc, cadre universitare de la Facultatea de Silvicultură a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, conducerea Direcției Silvice Suceava  prin directorul Sorin Ciobanu, directorul tehnic Valerian Solovăstru, directorul comercial Cătălin Diaconescu, alți ingineri silvici precum și cei din conducerea Ocolului Silvic Vama, șef de ocol Gelu Puiu, fost secretar de stat.

Au venit la Vama, pentru a ține piept acestei redutabile echipe,  trei tineri reprezentanți îmbrăcați în tricourile  Green Peace România: Valentin Sălăgean –  director executiv Green Peace România, Ciprian Gălușcă – coordonatorul Campaniei Păduri și Biodiversitate Green Peace Romania. Al treilea reprezentant s-a rezumat să filmeze evenimentul, fără a-și declina identitatea.

Precum se știe, întâlnirea între cele două entități principale: Green Peace și Regia Națională a Pădurilor a fost provocată de organizația ecologistă mondială cu reprezentare în România, ”Green Peace”,  la Vama, acolo unde reprezentanții acesteia identificaseră anterior prin mijloacele proprii de investigație  tăieri nelegale de arbori  în pădurile statului.  

Ambasadorii Green Peace trimiși la Ocolul Silvic Vama să demonstreze că au descoperit mari suprafețe de pădure care s-a tăiat ”ras” în afara legii, au avut a se lupta cu o echipă de silvicultori căreia cu greu i-ar fi putut face față chiar dacă ar fi parcurs cursuri intensive de silvicultură.

Documentarea insuficientă a subiectului propus, anunțat cu câteva luni înainte și ilustrat pe paginile de internet care promovează viziunea Green Peace privind tăierile ilegale de arbori de pe raza ocolului Silvic Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava a produs mai degrabă ilaritate, când problema a fost prezentată celor prezenți, silvicultori, jurnaliști, public. O locație care a fost inițial indicată de Green Peace – România ca fiind cea mai elocventă dovadă privind tăierile abuzive de copaci din gestiunea Romsilva la Suceava, a făcut obiectul unei vizite sugerate de activiștii ecologiști și acceptate de silvicultorii Romsilva.

Ajunși la baza unui deal, după 30 de kilometri parcurși în coloana cu 20 de mașini, majoritatea 4X4, tinerii ecologiști s-au supărat, spunând că nu acolo doreau să ajungă pentru a certifica ilegalitățile, ci într-un alt loc, unde s-au tăiat arbori pe o suprafață de 5 hectare, în loc de 2,5 hectare, constatare pe care dânșii și-au asumat-o după ce expertul lor pe chestiuni silvice le-a furnizat-o, pe baza fotografiilor făcute prin satelit. O sumedenie de calcule matematice au condus Green Peace România către concluzia că în pădurile din județul nostru, cele administrate de Direcția Silvică Suceava, ca entitate componentă a Regiei Naționale a Pădurilor ”se fură ca în codru”. Locația unde s-a ajuns este totuși, prima fotografie postată de Green Peace pe pagina de internet, care să ilustreze tăierile ilegale din pădurile Sucevei , deși reprezentanții acestei entități au acceptat, la fața locului, că au avut informații greșite când au postat imaginea.

Activiștii Green Peace au avut prilejul să parcurgă, în coloană, zeci de kilometri de drumuri prin pădurile administrate de stat în județul Suceava. Când nu le-a mers undeva, au încercat să determine convoiul media să îi însoțească într-o altă parte, unde ei știau că trebuie să se găsească ilegalități. Dacă nu acolo, măcar în a treia locație indicată pe schema prezentată inițial, care a reprezentat de altfel punctul de plecare al acestei acțiuni fără precedent care vizează pădurile din județul Suceava.

Nu poate să conteste nimeni bunele intenții ale structurilor Green Peace în România și pe întreaga planetă. Foarte puțini, de asemenea, pot să conteste bunele intenții ale silvicultorilor cu pregătire bună, chiar excelentă, din județul Suceava și din România, care nu și-au tocit coatele prin școli doar pentru a învăța arta defrișării.

De aceea, credem noi, chiar și cei mai exuberanți activiști pentru conservarea planetei în viitor, în fața unor evidențe raționale, explicate științific, precum a făcut-o respectatul profesor Ion Barbu,  argumentate legal, precum a făcut-o inspectorul șef al Gărzii de Mediu, Mihai Gășpărel, uman cum a fost mesajul prefectului Sucevei, Mirela Elena Adomnicăi,  care și-a dedicat o zi întreagă acestui eveniment, pe când în județ se întâmplau și alte lucruri importante care necesitau luarea unei decizii din partea ei pe care le-a transmis telefonic din creierii munților și, nu în cele din urmă rațional, cum a făcut-o Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor, singura persoană dintre activiștii anti-defrișări angajați în dispută care a îmbrăcat tricoul verde de pădure și a urcat doi kilometri la deal să vadă perimetrul indicat în care s-ar fi produs defrișări ilegale, văzute din satelit. Reprezentanții Green Peace au oferit între timp interviuri la baza dealului, alături fiind persoane din ”societatea civilă”, indicate de cei prezenți, cu documente în mână că au probleme cu legislația în domeniul forestier ori cu cea de mediu, dar recunoscute ca surse de informare de către tinerii activiști Green Peace România.

Invitația la o vizită comună într-o altă locație indicată de domnii Valentin Sălăgean și Ciprian Gălușcă de la Green Peace unde să se demonstreze tăieri ilegale de arbori  a fost asumată doar de o parte a jurnaliștilor.

Ceilalți au acceptat invitația conducerii Romsilva la conferința de presă de la Ocolul Silvic Vama, la ora 13.00.  Conferința ar fi trebuit să fie comună, Green Peace – RNP, dar reprezentanții asociației neguvernamentale au preferat să își configureze propriul program,  dezvoltat de altfel pe propriul site.

La Vama,în cadrul conferinței de presă, s-au exprimat deci numai punctele de vedere ale Romsilva, prin directorul general Gheorghe Mihăilescu, Prefectura Suceava, prin prefectul Mirela Adomnicăi, Ministerul Mediului prin secretarul de stat Daniel Constantin Coroamă  și Garda Forestieră,  prin inspectorul șef Mihai Gășpărel.

Concluziile conducerii RNP: Green peace nu va fi dată în judecată, se dorește un dialog onest

Fără dorința de a influența opinia cuiva, doar din rațiuni de timp și fără a fi obținut în prealabil un alt punct de vedere, venit din partea Green Peace România, a domnilor Valentin Sălăgean și Ciprian Gălușcă, prezentăm în cele ce urmează un extras din conferința de presă de azi, susținută în principal de către directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu așa cum a fost publicat pe pagina de internet a Regiei Naționale a Pădurilor. Desigur, pe paginile de internet ale asociației Green Peace se pot consulta opinii alternative.

Directul general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prezent la confruntarea de la Vama, dintre reprezentanții Romsilva și cei de la Greenpeace România, a declarat că nu va acționa în instanță ONG-ul care a defăimat imaginea instituției, și s-a arătat deschis la un dialog onest cu conducerea acestei organizații.

„Recunosc că cei de la Ocolul Silvic Vama au trecut printr-o perioadă grea. Am fost cu ei sus, în pădure, am vorbit cu pădurarul, cu inginera care m-a însoțit, cu oamenii care m-au însoțit. Nu vă spun ce am vorbit și ce sentimente au trăit. Oamenii aceștia de o lună de zile nu mai dorm. Vreau să am o abordare corectă. Uneori în viață trebuie și să știi să depășești anumite momente. Nu cred că este cazul să acționez în instanță o organizație rezonabilă, respectabilă. Chiar intenționez să fac o scrisoare conducerii acestei organizații pentru a spune că îmi arăt disponibilitatea să dialogăm cu ei, să avem o discuție corectă și onestă.

Să zicem că a fost o neînțelegere a celor două părți și astăzi, la provocarea dumnealor, la dorința noastră, cu sprijinul autorităților, ne-am întâlnit și am dialogat. Dincolo de micile derapaje, a fost un dialog bun. Eu îl consider acceptabil, într-o limită, pentru început. Dar el poate evolua. Nu poți spune că albul e negru și negrul e alb când vezi evidența efectivă. Aici trebuie să construim, pentru că niște profesioniști au fost puși la colț. Păcat! Astăzi se contestă tot. Și noi suntem contestați și statul este contestat, totul este contestat! Contești, dar ce pui în loc? Pentru că nu vii cu nimic în loc decât contestația. Nu e suficient. Orice construcție este grea”, a transmis Gheorghe Mihăilescu.

Acesta a susținut și că rămâne la ideea că nu se justifică o acțiune în instanță și deocamdată Romsilva nu se gândește să acționeze în instanță niciun ONG.

„Întindem mână, pentru un dialog corect, dar este regretabil că se folosește un pădurar care nu are abilități de comunicare, care muncește și duce în vârful coastei puieții cu cârca și îl prinde ploaia, tu îi pui microfonul sau îl iei la întrebări și  nu știe să dea un răspuns. E păcat că folosim niște oameni simpli pentru a ataca niște instituții, doar de dragul de a le denigra. Oamenii de comunicare nu pot fi muncitori în pepiniere sau pădurari în pădurile noastre. Oamenii de comunicare au nevoie de anumite elemente superioare care presupun altceva.

Îmi cer scuze public față de colegii mei, dacă și-ar fi dorit o acțiune în instanță -nu o fac. Asta din dorința de a păstra o relație corectă între Romsilva și alte organizații guvernamentale sau nonguvernamentale, plecând de la ideea că poate toți avem o vină”, a mai trasmis Gheorghe Mihăilescu.

 

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *