Luptătorii anticomuniști Vasile Motrescu din Vicovu de Jos, Constantin Cenușă din Putna, Vladimir Macoveiciuc din Voitinel dar și soțiile lor, cețeni de onoare post mortem. Proiect inițiat de Asociația ”Arboroasa” din Vicovu de Jos

Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Arboroasa” din Vicovu de Jos a inițiat constituirea unui grup de lucru pentru acordarea cetățeniei de onoare post-mortem luptătorilor anticomuniști din Obcina Mare a Bucovinei

Acest grup de lucru pregătește propuneri de acordare a titlului de cetățean de onoare post-mortem al satului natal pentru luptătorii anticomuniști din Vicovu de Jos, Voitinel și Putna, oameni însemnați ai istoriei naționale de după cel de-a doilea război mondial, care au ținut piept, până la jertfa supremă, ocupației sovietice și noului sistem introdus cu forta de aceștia în România.

Este vorba despre Vasile și Maria Motrescu  din comuna Vicovu de Jos, Constantin și Maria Cenușă din comuna Putna și  Vladimir și Domnica Macoveiciuc din comuna Voitinel.

Asociația ”Arboroasa” a anunțat că din grupul de lucru fac parte specialiști în istorie, reprezentanți ai asociației și descendenți ai acestor oameni care, prin ceea ce au făcut au marcat jaloane importante ale istoriei recente.

Marian Olaru, profesor, doctor în istorie, director al Institutului „Bucovina” al Academiei Române este  (consultant-coordonator) pentru aceste proiecte alături de  Petru Bărbuță (profesor de istorie, coordonator), Vasile Bălici (profesor de istorie), Cristian Puha (profesor de istorie) și Vasile Cârdei (profesor de istorie).

”Orice persoană interesată să ajute în orice fel această inițiativă este invitată să ne contacteze telefonic (cum ar fi consilieri locali, cadre didactice și oricare alții). Avem nevoie de ajutor și pentru strângerea de semnături.

Rugăm descendenții acestor familii să ne contacteze pentru a asista la sesiunile de lucru ale grupului.

Demersul are în vedere conservarea memoriei locale, conform statutului asociației.”, este mesajul transmis de Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Arboroasa” din Vicovu de Jos, la care există deja răspunsuri încurajatoare.

 

Reamintim că Asociația ”Arboroasa” din Vicovu de Jos  a lansat în urmă cu un an, proiectul memorial de edificare a Muzeului Rezistenței Anticomuniste din Bucovina „Vasile Motrescu” și a demarat campania pentru identificarea locului unde a fost înhumat partizanul Vasile Motrescu, ucis de către comuniști.

Mîine, 29 iulie 2022, se împlinesc 64 de ani de la asasinarea lui Vasile Motrescu, executat la Penitenciarul Botoșani de către regimul comunist.

”Până astăzi nu se cunoaște unde se află rămășițele sale pământești – există doar câteva indicii (insuficiente încă) obținute de istoricul și cercetătorul Marius Oprea, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Ne dorim să îl aducem acasă, în satul natal Vicovu de Jos, dar, pentru a încerca aceasta, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Rugăm pe toți cei care au cunoștință despre împrejurările execuției din 29.VII.1958 să ne contacteze la telefon 756.03.56.57 sau la adresa de e-mail contact@arboroasa.org”, este mesajul transmis de Asociația ”Arboroasa”, la fel de valabil și astăzi.

Se așteaptă de la administrațiile publice ale localităților de obârșie ale luptătorilor anticomuniști de la jumătatea veacului trecut,  identificarea unui spațiu în care acest muzeu să fie amenajat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *