Maeștrii fotografi Dimitrie Balint și Liviu Burac, sărbătoriți de grupul ”Suceava, leagănul sufletului nostru !”, ieri după amiază, la ”Union”

Un eveniment cultural formidabil s-a petrecut ieri după amiază, duminică 12 ianuarie 2020 într-un spațiu care a însemnat ceva mai mult decât un colț de masă, la restaurantul Union din Suceava. Cine nu-l cunoaște? Pe vremea tinereților multora dintre noi, era la demisolul blocului turn din centrul Sucevei, un restaurant  lacto – vegetarian, cu tava împinsă de cei flămânzi, care coborau de la etaj, înfometați, pe scara rotundă, după ce serveau la primul nivel coniacul Vaslui amestecat cu cafea, în Cofetărie. Doamna care ne împărțea coniacul în cafea era cam de vârsta noastră, dar era căruntă de câte belele le-om fi cășunat noi, studenții amatori de cafea cu coniac, acum mai bine de 35 de ani.

Cu puțin timp în urmă, o doamnă ambițioasă, pe nume Ica Mândrilă, a înființat un grup pe o rețea de socializare, care se numește: ”Suceava, leagănul sufletului nostru !”

Foarte repede a demonstrat că, apucându-se de treabă, nu face rabat de la o serie de principii pe care membrii grupului, le convine sau nu, trebuie să le respecte.

Povestea noastră de acum este însă legată de doi oameni, Dimitrie Balint și Liviu Burac,  care s-au reîntâlnit pe grupul administrat de doamna Ica Mândrilă, și care a găsit aici un meseriaș căruia, în mod convențional, îi vom spune Nicu Idol, dar și prieteni vechi, unii plecați dintre noi, alții numărându-și anii până spre secolul de viață. Puțini reușesc o asemenea performanță dar putem spera că, prin ceea ce facem în timpul vieții,  le vom transcende veacul.

Dimitrie Balint este, fără concurență. ”un cronicar în imagini al urbei”. Așa scria acum zece ani, unul dintre cei mai dedicați și talentați jurnaliști culturali ai Sucevei, Tiberiu Cosovan, Dumnezeu să îl odihnească în pace, în paginile ziarului Monitorul de Suceava.

 

Povestea fotografului Dimitrie Balint nu poate fi mai frumos prezentată acum, altfel decât în modul în care a fost pusă în paginile ziarului amintit, acum 10 ani, de către Tiberiu Cosovan, cu un supratitlu relevant: ”Un veteran al artei fotografice sucevene”

Cu acceptul colegilor de la cotidianul Monitorul de Suceava și în memoria lui Tiberiu Cosovan, transmitem linkul către articolul publicat în ziarul sucevean acum un deceniu. De precizat că în 2010, Dimitrie Balint, născut în anul 1930, avea deja în spate 80 de ani de artă fotografică, 55 dintre aceștia, în ”câmpul muncii”, ca fotograf angajat la Cooperativa meșteșugărească din Suceava.

Liviu Burac este, de asemenea, unul dintre cei mai inspirați fotografi suceveni. O imagine realizată acum aproape 50 de ani, a devenit emblematică pentru municipiul Suceava. Dacă Dimitrie Balint a reușit să imortalizeze imaginile vechi ale unui târg al Sucevei pe cale să se dărâme sub presiunea reașezării imobiliare de la începutul anilor 70, Liviu Burac a surprins o imagine emblematică din acei ani, cu motociclistul trecând ca gândul printre noile construcții din orașul Suceava, semn clar al vremurilor care vor veni.

Organizarea unui astfel de eveniment cultural, fără solicitări de sprijin din partea autorităților merită toate felicitările. Dimitrie Balint, Liviu Burac, Ica Mândrilă, Beni Budic – Dumnezeu să îl odihnească în pace, Carol Zwilling, Mihaela Siminiceanu, Carmen Macovei, Nicu Idol și câți alții,  trebuie salutați fiindcă dau greutate acestui grup: ”Suceava, leagănul sufletului nostru !”

Oferim doar câteva fotografii cu niște oameni care merită tot respectul trăitorilor din Suceava și nu numai. Desigur, spre recitire, articolul dedicat maestrului fotograf Dimitrie Balint, publicat acum 10 ani în Monitorul de Suceava.

com/2007/05/un-veteran-al-artei-fotografice.html

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *