Mopan Suceava
Actualitate

Maestrul dirijor Viorel Leancă al Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” a pierdut lupta cu boala necruțătoare. A încetat din viață, la 70 de ani

Maestrul Viorel Leancă, fost dirijor al Ansamblului Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu”, a încetat din viață, la 70 de ani, după o luptă inegală cu o boală cumplită. Cariera lui Viorel Leancă s-a confundat practice cu  Ansamblul ”Ciprian Porumbescu”, în care a făcut primul pas la vârsta de 15 ani.

Pe pagina de internet a Ansablului Artistic ”Ciprian Porumbescu”, foștii săi colegi au transmis un mesaj emoționant:

 

Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei. Zorii dimineții au transformat această armonie în tăcere. Este tăcerea lăsată în sufletele noastre de vestea încetării din viață a celui ce a fost VIOREL LEANCĂ, Maestru Dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu”.

Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite. Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi și dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean și nu numai. Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă.

Astăzi părăsește această lume, lăsând tristețe și regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar și muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru și care va rămâne întru veșnicia timpului aici, pe pământ.

Suntem alături de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe.

A căzut cortina pe drumul vieții maestrului Viorel Leancă, dar s-a aprins pe Cer o stea.

Rămas bun, Maestre!

 

Într-un portret dedicat maestrului, publicat de cotidianul Crai Nou în luna septembrie a anului 2021 sub semnătura lui Constantin Hlușneac, intitulat Dirijorul ”miracol” Viorel Leancă, autorul arăta:

”Dirijorul “miracol” impresionează în toate şi astăzi, la o vârstă apreciabilă, pe care însă n-o afişează. Ţinuta impecabilă, măiestria şi prestanţa dirijorală, cu un calm asemenea valurilor mării liniştite, cu gesturi zgârcite, dar pline de înţeles pentru artiştii interpreţi, aparenta bonomie pe chipul frumos uitat parcă de timpul care sapă în fiecare dintre noi, dau actului artistic al dirijării valenţe nebănuite, mereu redescoperite de ascultătorul fidel şi pasionat. Consecvenţa, intransigenţa, hotărârea, cunoaşterea mereu perfecţionată completează profilul omului şi dirijorului Viorel Leancă. Să rămâi la acelaşi pupitru dirijoral aproape (sau peste?) 50 de ani dovedeşte dragoste inepuizabilă pentru folclorul neamului în care te-ai născut, tenacitate ieşită din comun, rigurozitate şi meticulozitate duse la cele mai înalte cote ale actului artistic.

Desigur, calităţile, meritele şi personalitatea lui Viorel Leancă pot fi, fără îndoială, subiectul unei cărţi destul de voluminoase, căci nu ar fi prea lesne a străbate cei 50 de ani de activitate a artistului, puşi în slujba folclorului românesc, în speţă al celui bucovinean.

Acum, în aceste câteva rânduri, ne vom limita la ştiinţa maestului de a-şi alege oamenii – artiştii instrumentişti – spuma interpreţilor din Bucovina, împreună cu care Ansamblul Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu” a atins culmi ce pot fi comparate, fără teamă de a greşi, cu alte ansambluri profesioniste de prestigiu, din ţară sau din străinătate.

Iată numele câtorva din “garda veche” care au evoluat şi i-am recunoscut în spectacolul amintit: Costel Burcea – magicianul ţambalului, Decebal Chitic – un maestru al acordeonului, Leonard Zamă – un virtuoz al instrumentelor de suflat tradiţionale (fluier, tilincă, clarinet, cimpoi, ocarină…), naistul Costel, omul cu cele “mai fugărite buze” (…)

Aşadar, să-i iubim, să-i apreciem pe purtătorii şi interpreţii nestematelor noastre folclorice, cugetând că activitatea lor artistică nu este una ca oricare alta, deci nu poate fi practicată de oricine, ci numai de cei născuţi (nu făcuţi!) cu harul muzicii, dezvoltat în urma unor studii şi exerciţii de ani şi ani de zile, cu dragoste, cu pasiune şi multă dăruire de sine.

După peste 50 de ani de activitate artistică ca dirijor, “copilul teribil” al Ansamblului (cum era numit prin anii 1970) este astăzi, cu certitudine, dirijorul „miracol” Viorel Leancă, sub a cărui baghetă şi-au înscris numele cu litere de aur în muzica populară românească Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache, Laura Lavric, Alexandru Havriliuc, Leonard Zamă și mulți alții”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *