Maestrul George Sârbu a plecat în eternitate, la 85 de ani

Maestrul George Sârbu, renumitul compozitor, dirijor și folclorist secevean  a părăsit această lume astăzi, la vârsta de 85 de ani. Un frumos mesaj de rămas bun a fost publicat pe pagina proprie de internet, de Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, de care marele om de cultură a fost decenii întregi atașat cu sufletul și cu puterea sa de creație.

Acest mesaj îl reașezăm așa cum a fost mai înainte publicat, în cele ce urmează:

 

LA CEAS DE TRISTEȚE COPLEȘITOARE

Compozitorul, dirijorul şi folcloristul George Sîrbu, una dintre personalitățile de geniu a acestor ținuturi, apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultima jumătate de veac şi „unul dintre cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova”, ne-a părăsit pentru totdeauna.

Remarcabil tălmăcitor al creaţiei populare, intuind în adâncuri forța expresivă a folclorului românesc a propagat, alături de lucrările sale, care se bucurau de un incontestabil prestigiu, și creaţiile unor compatrioţi ai săi, atrăgând astfel atenţia asupra tinerei generații de interpreți și a școlii muzicale româneşti.

George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare, iar bagheta sa emana încredere, lumină și forță. Măiestria sa dirijorală s-a caracterizat prin profunzimea redării sensului operei artistice, a filonului emoțional ancestral şi prin limpezimea concepţiei, prin sobrietatea, supleţea şi expresivitatea gestului.

Prima dată a scris muzică uşoară, iar de la vârsta de 18 ani a început să culeagă folclor mergând prin vetrele folclorice ale Bucovinei. A cules folclor poetic, coregrafic, muzical, pentru că la acel moment avea şi un coregraf în echipă, un solist sau doi şi un instrumentist. Aşa a realizat aproape anual repertorii noi şi creaţii de folclor consacrate, aproape de autentic, iar în anul 1964 a început înregistrările la studiourile radio din Bucureşti.

A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în anul 1973.

Între anii 1961 şi 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în perioada 1980 -1989 a fost dirijor şi director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriţei” din Bacău.

Între anii 1990 -1995 maestrul George Sârbu a fost numit dirijor, director şi secretar muzical la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în 1990 a înfiinţat Ansamblul „Balada”, cunoscut mai apoi ca Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, care a dat scenei folclorului românesc numeroşi interpreţi talentaţi.

Din anul 2002 maestrul George Sârbu a înfiinţat – având ca obiectiv promovarea şi conservarea tradiţiilor folclorice şi religioase din Bucovina şi Moldova – Fundaţia Culturală care-i poartă numele.

„Am reuşit să atragem în Bucovina oameni de calitate, presonalităţi politice, împăraţi, regi. Un fel de legende ale timpului lor.”

Împăcat cu sine și cu universul său miraculos, acum maestrul George Sârbu intră pentru totdeauna în legendă.

În aceste momente de mare tristețe, vă asigurăm de recunoștința noastră veșnică, ne plecăm și ne luăm rămas cu smerenie.

 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

(foto: youtube, Ansamblul Ciprian Porumbescu)

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *