Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

Mai avem un colț cu iarbă? Hai să mai trântim o parcare în ”orașul verde” Suceava!

A fost odată în cartierul George Enescu, între blocurile din spate de la Curcubeul, un tăpșan verde, destul de întins, bucuria celor mici că aveau unde să se rostogolească prin iarbă, de parcă ar fi fost în mijlocul pajiștii din satul bunicilor. Primăvara, bucățica aceea de pământ era tapetată cu bănuți albi și trifoiaș, cei de la Domeniul Public aveau grijă să scurteze iarba periodic, așa că rămânea verde și proaspătă mai tot anul. Lucru de mirare într-un oraș în care orice bucățică de teren cât de cât propice pentru ridicarea vreunei construcții din BCA-uri a fost revendicată iar Primăria s-a conformat fără să crâcnească cererilor solicitanților.

Asta până acum trei – patru ani, când un cetățean a primit drept de proprietate pe jumătate din tăpșanul cel verde, și-a înconjurat noua latifundie cu un gard din plasă de sârmă, lăsându-l ulterior în voia naturii, care și-a făcut treaba din plin. În puțină vreme, terenul privat de-acum, a devenit o veritabilă șerpărie, cu ciulini și alte feluri de buruieni crescute cât un stat de om.

Dar cealaltă jumătate rămăsese totuși spațiu verde, încă destul de lărguț pentru a avea copiii unde să se dea de-a rostogolul, în siguranță.

Anul trecut, viceprimarul Lucian Harșovschi anunța într-o conferință de presă că vor fi modernizate aleile Saturn și Venus, și se vor construi parcări noi. A fost întrebat dacă aceste parcări noi vor afecta și bucățica de iarbă dintre acele blocuri. El a răspuns: Nicidecum!

Nicidecum-ul său a durat iată, doar până zilele acestea, când firma angajată de Primărie a intrat cu buldozerele și a decopertat iarba, în mai puțin de o zi. Mai apoi, muncitorii s-au apucat de bordurarea perimetrului. Ce faceți aici? Parcare, desigur! Au răspuns harnicii lucrători.

Iar viceprimarul Lucian Harșovschi a venit să se filmeze pe șantier, certându-i pe constructori că au întârziat nepermis de mult cu lucrările în zona aleilor Saturn și Venus, uitând că acei lucrători au fost extrași astă vară chiar cu acceptul municipalității  de la toate lucrările de mai mică anvergură din oraș, fiindcă trebuia rapid modernizat ”Axul Principal” al municipiului reședință de județ.

Dacă ar fi să facem niște estimări, cele două-trei hectare de teren din interiorul perimetrului mărginit de Aleea Saturn, Piața Mică, Punctul termic și blocurile de la Curcubeul,  sunt cele mai ocupate de parcări din orașul Suceava. În fața terenului de sport al USV,  s-au amenajat parcări cu plată. În subsolul Pieței Mici este parcare subterană cu 70 de locuri (care stă mai mult goală). În stânga este marea parcare a Pieței, între blocuri. Mai departe, peste drum de buncărele urât mirositoare și  a terenului viran proprietate privată a unui vajnic samsar imobiliar, o altă parcare, mai mică. Câțiva pași mai încolo, încă o parcare cu vreo douăzeci de locuri, în curs de construire peste un alt teren care a fost de asemenea, cândva, spațiu verde, dar care a fost luat în primire de riveranii cu automobile de ceva vreme. În spatele blocurilor turn de la intersecția bulevardului George Enescu cu strada Zorilor este o altă parcare, de mari dimensiuni. Urmează acum încă una, să fie, să nu trebuiască, în municipiul Suceava, ”oraș verde”. Beton în loc de iarbă, să nu se plângă șoferii că n-au unde-și pune mașinile. Problema este că aceia care sunt disperați că  n-au unde să-și lase mașinile în zonă, sunt, în majoritate, alogeni. Ei votează, dacă au chef, prin satele sau orașele lor de domiciliu.

Și astfel, ne putem gândi, cu parcarea cea nouă, va fi asigurată ieșirea ”la stradă” și pentru proprietarul ciulinilor mai sus amintiți, iar în scurtă vreme ne putem aștepta la un nou proiect de ”dezvoltare imobiliară”,  chiar acolo, printre blocuri.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *