Managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Calancea: Tehnica ”Randez-vous”, folosită în cele mai renumite spitale din Europa pentru intervenții la bilă și pancreas, acum și în Spitalul judeţean”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava

Managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea a anunțat că la unitatea spitalicească pe care o coordonează s-a dezvoltat și se aplică  o nouă tehnică medicală, pentru tratamentul  minim invaziv al afecţiunilor căilor biliare şi/sau pancreatice prin intermediul unui endoscop special cu vedere laterală şi a imaginilor radioscopice. Numele său, ”Randez-vous”, sugerează chiar faptul că impactul acestui gen de intervenție chirurgicală este mult mai ușor de suportat decât cel al unei intervenții clasice.

”Tehnica ”Randez-vous”, este o intervenţie hibrid, care combină radiologia intervenţională şi gastroenterologia, şi anume ERCP-ul cu colangiografia transhepatică percutană, pentru a facilita intervenţiile la nivelul căilor biliare. Ea se foloseşte când tentativele repetate de canulare a căii biliare principale, folosind tehnica cu sfincterotom şi fir ghid au eşuat.

ERCP (colangio pancreatografie retrogradă endoscopică) este o procedură de endoscopie intervenţională complexă, care se adresează tratamentului minim invaziv al afecţiunilor căilor biliare şi/sau pancreatice prin intermediul unui endoscop special cu vedere laterală şi a imaginilor radioscopice.

Tehnica ”Randez-vous” a fost folosită cu succes la doi pacienţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă ’’Sfântul loan cel Nou” Suceava.

Medicii care au efectuat intervenţia multidisciplinară sunt: dr.Rami Ababneh – medic specialist gastroenterologie şi medicină internă şi dr.Cătălin Lulciuc – medic specialist radiologie şi imagistică medicală, alături de colegii lor medici din secţia gastroenterologie şi compartimentul de radiologie intervenţională.

Investiţiile realizate de către Consiliul Judeţean Suceava în cadrul Spitalului Judeţean Suceava şi resursa umană proactivă oferă pacienţilor posibilitatea de a se trata la standardele de calitate şi performanţă, aşa cum impune medicina modernă a anului 2021”, a transmis managerul interimar al Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou Suceava”, dr. Alexandru Calancea.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *