Mănăstirea Putna: programul activităților comemorative la împlinirea a 80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, 1 aprilie 2021, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”

La împlinirea a 80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, în memoria românilor care au fost uciși în 1 aprilie 1941 în timp ce încercau să treacă din partea de nord a Bucovinei, ocupată de către Uniunea Sovietică, în patria mamă, joi, 1 aprilie 2021, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, va avea loc o manifestare comemorativă.

Manifestarea este organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și se va desfășura după următorul program:

  • 16:00 Săvârșirea slujbei Parastasului pentru românii căzuți la Fântâna Albă de către Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul și cuvânt al Preasfințitului Părinte Damaschin;
  • 16:20 Alocuțiune a arhid. prof. univ. dr. Vasile Demciuc;
  • 16:30 Recital comun al formației folclorice „Perla” a Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți și al grupului „Mlădițe bucovinene” al Școlii gimnaziale nr. 8, Suceava;
  • 16:40 Alocuțiune a doamnei acad. Alexandrina Cernov, Cernăuți, membru corespondent al Academiei Române;
  • 16:50 Recital al corului Asociației Studenților Creștin Ortodocși Suceava;
  • 17:00 Alocuțiune a senatorului Viorel Badea, Președintele Comisiei pentru Cultură și Mass-Media din Senatul României;
  • 17:10 „Să nu ne uitați” – recital de muzică, poezie și fragmente biografice susținut de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus;
  • 17:35 Alocuțiune a domnului Dorin Popescu, fost vice-consul al României la Cernăuți și alte alocuțiuni;
  • 17:55 Cuvânt de încheiere al Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna;
  • 18:00 În sunetul clopotelor Bucovinei, cu o lumânare aprinsă în memoria victimelor de la Fântâna Albă.

JOI, 1 APRILIE, LA ORA 18:00, în mănăstirile și bisericile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se vor trage clopotele pentru pomenirea românilor morți la Fântâna Albă și în alte zone în urma ocupației sovietice.

Manifestarea comemorativă este organizată de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna și Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ,,Arboroasa”.

În 1 aprilie 1941, circa 3.000 de români din nordul Bucovinei, ocupată de URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov, au dorit să treacă granița în patria mamă. Majoritatea au fost uciși la Fântâna Albă, de către grănicerii sovietici.

În 1 aprilie este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

În 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfințit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941 (Crăsnișoara Nouă, Crăsnișoara Veche, Budineț, Davideni, Igești, Cireșul, Pătrăuții de Sus, Pătrăuții de Jos, Bănila pe Siret, Crasna, Ciudei, Suceveni, Corcești, Carapciu, Cupca, Dimca, Iordănești) și o fântână. Portalul a fost realizat de către mănăstire pe locul unei troițe ridicată la 1 aprilie 2011 în memoria victimelor Masacrului de la Fântâna Albă, la inițiativa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Sursa: https://www.facebook.com/SfantaManastirePutna/

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *