Mănăstirea Putna, uitată de CFR Călători ca loc de pelerinaj, în oferta lor de Sfânta Maria
Devine tot mai clar pe zi ce trece că CFR Călători neglijează dinadins ruta feroviară Suceava – Putna. Nu cunosc explicațiile, dar situația concretă tinde să dovedească acest lucru.
În urmă cu 5 ani, după eforturi mari din partea autorităților locale din județ, a unor ceferiști cu vocație originari din această zonă, dar mai ales a starețului Mănăstirii Putna, părintele arhimandrit Melchisedec, s-au reluat cursele CFR de călători de la Suceava la Putna.
Evenimentul din 14 august 2018 a fost relatat pe larg atunci în presă, multă lume s-a bucurat că, după șase ani de întrerupere, circulația trenului de Putna a fost reluată. CFR Călători a pus la dispoziție, pentru acest traseu, o garnitură elegantă, tip ”Săgeata Albastră”, pe aceasta fiind aplicate colaje cu imaginea Mănăstirii Putna și anunțul că s-a redeschis linia ferată Suceava – Putna. Această garnitură a circulat câteva luni, spre mândria localnicilor, pe traseul redeschis trenurilor de călători.
Dar la un moment dat, la CFR Călători, ori la Regionala CFR Iași, s-a petrecut ceva, astfel încât garnitura Săgeata Albastră a fost scoasă de pe acestă rută, fiind înlocuită cu alta, veche și urâtă, cu o locomotivă din anii 70, colorată în portocaliu, care tracta un vagon din aceleași timpuri. La un moment dat, chiar și această garnitură ceaușistă a fost înlocuită cu un automotor ”Malaxa”, din anii 40.
Trenul și-a dovedit utilitatea, atât pentru navetiști, elevi, studenți, lucrători în alte localități, dar și pentru turiști.
În ultima vreme se tot fac presiuni justificate la CFR Călători ca să fie suplimentat numărul de vagoane, argumente vizibile fiind fotografiile și imaginile video cu supra-aglomerarea celor existente. Apelurile au rămas fără răspuns.
Regretata ”Săgeată Albastră”, cu tot cu autocolantul care anuntă că la jumătatea lunii august a anului 2018 s-a redeschis calea ferată Suceava – Putna, este folosită acum pe o linie obscură de navetă din județul Iași.
Dar lucrurile nu se opresc aici. CFR Călători pare să fi uitat chiar cu totul de trenul spre Putna, atâta vreme cât în oferta sa publicitară, postată zilele acestea pe pagina proprie de internet, cu prilejul apropiatei sărbători a Sfintei Marii, Hramul Mănăstirii Putna, ctitoria lui Ștefan cel Mare și loc de odihnă veșnică a acestuia, destinația Putna ca loc de pelerinaj, este cu totul omisă.
Iată lista de oferte de călătorie a CFR Călători, de Sfânta Maria:
”De Sfânta Maria, CFR Călători vă propune să călătoriţi cu trenul către cele mai importante locuri de pelerinaj din țară și să descoperiți zonele în care au fost înălțate lăcașurile de cult care, an de an, atrag mulțimi de credincioși! Alegeți trenurile CFR Călători pentru o călătorie de suflet!
– Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” Nicula – jud. Cluj
Mănăstirea, care este situată în apropiere de Gherla, este locul celui mai mare pelerinaj ortodox de Adormirea Maicii Domnului din țara noastră. Zeci de mii de oameni vin să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Icoana de la Nicula a fost pictată în anul 1681 și se spune că în anul 1699 a lăcrimat timp de 26 de zile.
– Mănăstirea Curtea de Argeş – jud. Argeș
Mănăstirea, al cărei hram este Adormirea Maicii Domnului, a fost construită de Voievodul Neagoe Basarab în prima jumătate a secolului al XVI-lea și refăcută în timpul Regelui Carol I. Este necropolă voievodală și regală, aici fiind înmormântați domnitorii Neagoe Basarab și Radu de la Afumați, precum și toți regii României.
– Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Olari, sec. XVII – XVIII, Biserica Bătușari, ridicată în sec. XVII de către domnitorul Petru Cercel.
– Bazilica “Adormirea Maicii Domnului” din Cacica – jud. Suceava
Este o biserică romano-catolică, iar pelerinajul organizat aici în perioada 14 – 15 august, este cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova. În anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor, datorită importanței pelerinajelor care se desfășoară aici.
– Mănăstirea Sfânta Maria Radna – jud. Arad
Mănăstirea este situată în Lipova și este principalul loc de pelerinaj romano – catolic din zona de vest a țării.
A fost ridicată pe locul actual la începutul secolului al XVII-lea, dar în anul 1695 capela a fost incendiată de turci și a ars în totalitate, mai puțin o icoană a Maicii Domnului. De atunci, această icoană este considerată făcătoare de minuni.
Cei care cumpără bilete dus-întors cu minim o zi înainte de efectuarea călătoriei beneficiază de o reducere de 10%”.
Nu spune nimeni că Radna, Cacica, Olari, Curtea de Argeș sau Nicula nu sunt locuri de pelerinaj renumite de sărbătoarea Sfintei Marii.
Dar pe Mănăstirea Putna, care își sărbătorește hramul tot pe 15 august, de ce s-au mâniat cei de la CFR Călători?
Oare nu acolo este mormântul lui Ștefan cel Mare, recunoscut, dincolo de faptul că a fost sanctificat de Biserica Ortodoxă, ca fiind cel mai mare român din toate timpurile?
Nu acolo s-au adunat cu peste 150 de ani în urmă, pentru a cinsti memoria marelui voievod, cele mai luminate minți din toate provinciile românești?
Nu acela este ”Ierusalimul Neamului Românesc”?
Sau toate acestea sunt doar cuvinte, iar birocrații de la CFR Călători dintre care, poate, unii nu au călătorit niciodată cu trenul, au alte opinii decât cei mai mulți dintre români?