”Mândri că suntem români!”. Ziua Națională a României, sărbătorită în Suceava fără fast. Mesaje încurajatoare ale primului ministru și ale unor tineri, de dincolo de banda de protecție

Ziua Națională a României a fost sărbătorită astăzi în Suceava fără fast, din cauza pandemiei Coronavirus,.

La evenimentul care a avut loc în Piața Drapelelor de lângă Palatul Administrativ, în fața statuii Bucovina Înaripată, au participat doar oficialități ale județului, reprezentați ai Armatei și ai Ministerului de Interne.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, însoțit de primarul municipiului Suceava Ion Lungu și de deputatul Ioan Balan, au fost cei dintâi care s-au aplecat în fața steagului României prezentat de militarii Unității de Jandarmi Suceava.

Prefectul Județului, Alexandru Moldovan a trecut în revistă, însoțit de comandatul Centrului Militar Suceava, colonel Mugurel Anton, Garda Militară care a prezentat drapelul național.

S-a intonat Imnul Național al României, ”Deșteaptă-te Române”. Un sobor de preoți având în frunte pe Prea Sfințitul Damaschin, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a  oficiat o slujbă religioasă în memoria patrioților români care au reușit, prin jertfa lor, să facă posibilă Marea Unire a provinciilor românești la 1 decembrie 1918.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a dat citire mesajului transmis de primul ministru al României, Ludovic Orban:

“Ziua Națională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricțiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârșirea statului național. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost și perioade de grea încercare, pe care românii le-au depășit uniți în atingerea unor idealuri sau depășirea unor situații de criză.

Astăzi, când ne vedem nevoiți, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Națională fără parade, defilări și alte evenimente intrate în tradiție, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuți, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră.

Ne emoționează semnificația acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea națională și stăruința unui popor de a deveni o națiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile românești în interiorul acelorași granițe.

Să privim, însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru, pe care îl putem depăși cu bine dând dovadă de coeziune și maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieți și învinge virusul, doar prin convergența tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca apoi să deschidem o nouă cale către modernizarea României.

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români, iar următoarea Zi Națională a României să ne găsească pe toți cu bine și să o sărbătorim din nou așa cum se cuvine!”.

A urmat depunerea de coroane de flori din partea Prefecturii Suceava, a Consiliului Județean, a Primăriei Suceava, a militarilor activi și a cadrelor militare în rezervă, a veteranilor de război.

Festivitatea din Piața Drapelelor nu a beneficiat de un public anume, din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid – 19. Cu toate acestea, câteva zeci de persoane, poate mai mult de 100, au ținut să fie prezente, dincolo de banda de protecție întinsă de organizatori, pentru a fi alături și în acest an, să omagieze  așa cum au crezut și în anii înainte de cuviință, Ziua Națională a României. Un grup de tineri pe biciclete au confecționat și așezat în față, la vedere, un banner  cu un mesaj fără echivoc: ”Mândri că suntem români!”

  

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *