Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

Mânicile suflecate în lupta anticovid, vaccinul și suceveanul de rând

La fel  ca cei mai mulți dintre dumneavoastră, care doriți să scăpăm pentru veșnicie de coronavirusul acesta ucigaș, vestea că s-au descoperit vaccinuri care  vor imuniza populația, a venit ca un pansament răcoritor pe rana produsă civilizației umane acum, aproape de mijlocul primei jumătăți a veacului 21. Privind retrospectiv, în cărțile și filmele SF scrise ori filmate în secolul trecut, acest timp pe care îl trăim  ar fi putut să fie utopic, distopic, bun sau rău, ori nu ar mai fi fost deloc.

Oamenii, așa cum sunt ei cei mai mulți: îngâmfați, deștepți, isteți, proști cu ghiotura, geniali, muncitori, leneși, comozi, cultivați, necultivați, religioși, nereligioși, atei, agnostici, filosofi, bețivi, abstinenți etc., au acum formidabila posibilitate de a-și exprima personal punctul de vedere asupra modului în care se cade să acționăm pentru ca foarte repede să ieșim din cercul acesta vicios, pornit de la atacul nevăzut al minusculului coronavirus, care a provocat crize politice și economice internaționale precum și drame felurite în milioane de familii de pe întreg mapamondul.

Revenind aici, acasă, pe piciorul de plai și gura de rai românească, am remarcat abundența de postări ale celor care ne conduc destinele, cu mânicile suflecate, porniți să lupte cu Covidul. Unele mai mai mușchiuloase, altele mai firave,  brațele dezgolite  până la umăr ale personalităților, în care asistenta mascată a înfipt acul seringii au fost oferite publicului, spre deliciul acestuia. Puternică dovadă de umanism voluntar al liderilor și formatorilor de opinie.

Desigur, sucevenii de rând, care s-au lăsat la mâna sorții ori a celor pe care i-au ales să le reprezinte interesele, bizuindu-se pe declarațiile făcute încă de la început de an, cum că după 15 ianuarie vor funcționa în județul Suceava 30 de centre de vaccinare anticovid, mai apoi reduse la 22, au rămas debusolați. Centrele de vaccinare promise nu s-au deschis, cu excepția unuia de la Vatra Dornei, care suplinește nefuncționarea unui centru de vaccinare din incinta spitalului municipal din municipiul  stațiune turistică.  

Statisticile furnizate de DSP sunt nerelevante la nivel de județ. Cel mult ne putem face o idee despre presiunea pe centrului de vaccinare din municipiul reședință de județ – Suceava, de la Spitalul Județean, singurul funcțional deocamdată, care este blocat cu programări pentru cel puțin 7 zile de acum încolo din cauza numărului mare de solicitări.

Cei care doresc să se vaccineze anticovid din Faza a II, care n-au apucat să prindă loc  mai aproape de casă (persoane peste 65 de ani, bolnavi cronici, etc.) și care nu fac parte din protipendadă, au avut și au în continuare ca alternativă celelalte centre  de vaccinare de la spitalele din Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret și, de azi, centrul amenajat în Vatra Dornei.  

Toată această campanie de vaccinare împotriva Covid, promovată intens de Guvern, Prefectură, Direcții de Sănătate Publică, Președinție etc, are o povară în spate: De ce acele centre de vaccinare din afara spitalelor nu sunt funcționale la aproape o lună de când s-a anunțat amenajarea lor? De ce nu se știe exact cum se folosesc și cum sunt distribuite dozele de vaccin alocate pentru județul Suceava, în cazul nostru și, desigur, care este  acum situația privind înscrierea voluntarilor plătiți – medici, asistenți, registratori, care să asigure funcționarea centrelor de vaccinare anticovid din afara spitalelor, în județul Suceava? Întrebări scurte, răspunsurile sperăm că le  vom oferi mâine.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *