MARICELA COBUZ, DEPUTAT PSD DE SUCEAVA: ANUL 2018 – INVESTIȚII URIAȘE PENTRU DOMENIUL SĂNĂTĂȚII DIN ROMÂNIA

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz a dat citire unei declarații politice în cadrul Parlamentului României, în care se arată că în acest an se fac investiții uriașe pentru domeniul sănătății din România, pe care o publicăm în cele ce urmează:

Ministerul Sănătății și Guvernul PSD-ALDE a investit anul acesta în sistemul de sănătate, în modernizarea acestuia și crearea unui sistem sanitar performant.

Una dintre principalele investiții în domeniul sănătății a fost dotarea a 34 de spitale din țară cu 14 CT (Computer Tomograf), 24 aparate RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) și un sistem informatic PACS (Sistem de Comunicare și Arhivare imagistică  – Picture Archiving and Communication System), în valoare totală de 19,8 milioane euro. Spitalul Județean Suceava a primit în luna iunie un aparat RMN, pe care l-a dat în folosință începând cu data de 1 iulie.

De asemenea, s-au achiziționat echipamente medicale pentru secțiile de Chirurgie Generală și Mari Arși dar și echipamente medicale pentru sistemul de telemedicină pentru UPU (Unitățile de Primire a Urgențelor) în 102 spitale din România. Din fonduri europene nerambursabile s-a decis modernizarea cabinetelor din ambulatoriul spitalelor.

Ministerul Sănătății a implementat 7 programe de screening: screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, screening pentru hepatită, pentru bolile cardiovasculare, pentru diagnosticul precoce a tuberculozei, precum și programe destinate gravidei şi copilului. Aceste programe beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 milioane de euro.

La finalul lunii august, Ministerul Sănătății a achiziționat 8 unități mobile complet utilate și dotate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în rândul femeilor din zonele defavorizate. Aceste unități mobile au ajuns în următoarele centre naționale: Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.),  Institutul Oncologic din București, Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București.

Pe lângă investițiile în infrastructura medicală și programele naționale de sănătate, au fost crescute salariile pentru personalul medical din spitalele publice, astfel aceștia sunt primii care au ajuns la țintele salariale propuse pentru anul 2022 în Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.

Investițiile uriașe pentru domeniul sănătății din România au contribuit la scăderea exodului medicilor, obiectiv menționat în Programul de Guvernare.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *