Mașina activistului de mediu Daniel Bodnar, lovită cu pietre în parcarea unei benzinării din Vicovu de Jos. Două transporturi de material lemnos oprite în zonă de polițiști, unul legal, altul nu

Ofensiva împotriva celor care exploatează, transportă și vând  lemn tăiat ilegal din pădurile Bucovinei pornită de activistul de mediu Daniel Bodnar, produce rezultate pe de o parte, dar naște și consecințe riscante pentru tânărul de 33 de ani din Rădăuți.  

Ultimul comunicat al Poliției județene legat de un eveniment în care Daniel Bodnar a fost implicat, se referă la un incident din seara zilei de  18.11.2020, ora 19.30, când Secția 4 Poliție Rurală Gălănești a fost sesizată prin 112 de către Daniel Bodnar  cu privire la faptul că autoturismul său i-a fost distrus în stația PECO din localitatea Vicovu de Jos.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că în seara zilei de 18.11.2020, în jurul orei 18.40, acesta și-a parcat autoturismul BMW X6, în parcarea amenajată în incinta stației PECO SC BEAUTIFUL PROD SRL, din localitatea Vicovu de Jos, după care s-a deplasat cu un alt mijloc de transport în localitatea Putna.

Când a revenit la autoturism, în jurul orei 19.20, Daniel Bodnar a constatat că automobilul prezenta distrugeri: rama de la grila radiatorului din partea stângă era crăpată și căzută pe sol, iar parbrizul era fisurat prezentând urme de lovituri cu obiecte contondente (pietre).

Din primele verificări s-a stabilit faptul că în seara zilei de 18.11.2020, în intervalul orar 18.40 – 19.20, persoane necunoscute au lovit cu pietre, autoturismul persoanei vătămate care se afla parcat în incinta stației PECO, cauzându-i distrugeri.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „distrugere”.

 

Pe de altă parte, tot în cursul zilei de ieri polițiștii au fost angrenați în câteva activități de interceptare pe drumurile publice din județul Suceava a unor transporturi ilegale de material lemnos:

 La 18.11.2020, ora 13.30, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea au oprit pentru control pe DN 17A, pe raza comunei Marginea, autoutilitara VW condusă de Vasile B., de 58 ani, din comuna Marginea, care a prezentat pentru control avizul emis la 18.11.2020, orele 09:18:58, pentru cantitatea de 3,0 m.c. lemn foc fag. 

Autoutilitara a fost identificată în trafic, pe DN 17A pe raza comunei Marginea, constatându-se că pentru transportul de materiale lemnoase avea emis același aviz de însoțire prezentat pentru control la ora 13.30.

Autoutilitara în cauză a fost depistată ulterior în timp ce se deplasa în municipiul Rădăuți, prin fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, existând certitudinea că urmează să încarce din nou material lemnos pe care să îl transporte în baza aceluiași aviz de însoțire.

În cele din urmă a rezultat că, la data de 18.11.2020, pentru mijlocul de transport respectiv, nu au fost emise alte avize pentru transportul de materiale lemnoase.

A rezultat că pe parcursul zilei de ieri, între orele 9.00 – 18.00, Vasile B.  a efectuat transporturi repetate de material lemnos , pe DN 17 A cu autoutilitara VW indicată.

Mașina  a  fost direcționată  la punctul de descărcare „Atelier Împletituri” din cadrul O.S Marginea, unde s-a constatat că cu cantitatea totală de 3,0 metri cubi lemn foc fag.  S-a luat măsura sancționării contravenționale a lui Vasile B.  și a măsurii complementare de confiscare a cantității de 3 metri cubi  lemn foc fag în valoare de 507 lei.

În aceeași zi, pe la ora 16.00, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești în timp ce executau atribuțiile de serviciu pe DN 2 E, pe raza comunei Voitinel au oprit pentru control ansamblul rutier format din autoutilitara marca Mercedes Benz tractând remorca, care transporta lemn rotund rășinoase. Cu ocazia primelor verificări efectuate cu privire la legalitatea transportului de material lemnos au rezultat unele neconcordanțe între datele înscrise în avizele de însoțire a materialului lemnos și datele înscrise în aplicație cu privire la materialul lemnos transportat în autoutilitară.

Autoutilitara Mercedes Benz transporta lemn rotund molid pentru care s-a prezentat avizul de însoțire, emis la data de 18.11.2020, ora 15.25 de către SC Fury Forest SRL Putna pentru cantitatea de 18.32 m.c. lemn rotund rășionoase. Interogând aplicația s-a stabilit că în aplicație figurează pentru acest transport cantitatea de 18.32 m.c. lemn fag foc. Având în vedere această neconcordanță transportul a fost condus la Ocolul Silvic Putna – Atelierul de Prelucrare a Lemnului pentru efectuarea de verificări.

S-a solicitat sprijinul unui inginer silvic din cadrul acestui ocol silvic și s-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat în autoutilitară constatându-se un volum de 17.96 m.c lemn rotund rășinoase, diferența de 0.36 metri cubi față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire încadrându-se în toleranțele prevăzute de lege. De asemenea, a fost verificat registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor constatându-se faptul că lemnul transportat are proveniență legală.

În urma acestor verificări s-a stabilit faptul că administratorul SC Fury Forest SRL a procedat la transmiterea în mod eronat a informațiilor din avizul de însoțire pentru autoutilitara Mercedes Benz în aplicație, respectiv în mod eronat a înregistrat o altă specie și un alt sortiment de lemn decât cel înscris în avizul de însoțire.

Față de S.C. FURY FOREST S.R.L. s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 3.000 lei.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *