”Mașina cu Poeți” a poposit din nou la Suceava. Poezie, proză, lansări de carte și interpretări formidabile ale tenorului sucevean Sorin Ursan Delaclit

O nouă întâlnire a Cenaclului transfrontalier ”Mașina cu Poeți”  Suceava – Cernăuți a avut loc ieri, sâmbătă, în penultima zi a lunii martie, în același cadru generos oferit de restaurantul sucevean Murillo.

Gazdele au fost, după două luni de la precedenta întrunire, în formație completă: Inițiatorii și nașii” Cenaclului academicianul Vasilie Tărâțeanu și universitarul Gina Puică, încadrați de consulul României la Cernăuți Edmond Neagoe, poet talentat totodată și, desigur, umoristul sucevean Constantin Horbovanu.

Nu pot să spun dacă această a doua întâlnire la care am fost acceptat a avut o amploare mai mare decât cea din urmă cu două luni. A fost sigur altfel. Personalitatea academicianului Vasile Tărâțeanu, oaspeți noi cu proiecte noi, senzația că cei prezenți încep să se cunoască foarte bine, mai puțin trac din partea unora, inclusiv din partea subsemnatului, lecturi valoroase, opinii pertinente și, nu în cele din urmă, momente artistice speciale.

Fetița cu formidabil talent de recitator Adela Șulea ne-a recitat versuri din poeți clasici, Gheorghe Mahalu, poet și interpret talentat de muzică folk, multivalent: chitară, muzicuță și, desigur, voce a produs vizibile emoții și a primit aplauzele cuvenite, poeții și prozatorii cenaclului care au citit din propriile creații au avut binemeritate momente de recunoaștere a muncii lor.

Mulți dintre participanți n-au mai apucat să prindă microfonul pentru că înscrierile la cuvânt au fost multe iar timpul n-a avut răbdare cu toți. Dar urmează și celelalte întâlnire ale Cenaclului ”Mașina cu Poeți”, care se desfășoară alternativ la Cernăuți și Suceava, uneori și în alte părți și fiecăruia dintre creatorii cenaclului le va sosi rândul.   

Putem enumera doar pe cei care au prins cuvântul la ediția de ieri a întâlnirii culturale. Iar dacă am omis pe cineva, ne cerem iertare:

Participanți de la Cernăuți: academician Vasile Tărâțeanu (care a citit un text scris de Visarion Puiu, un unchi de-al domniei sale), Ilie Tomiuc, mai tinerii poeți Marin Gherman și Vitalie Zâgrea, tânărul prozator Sergiu Bilia, criticul de artă Ștefan Broască, îndrăgita primăriță de la Mahala, Elena Nandriș și consulul României la Cernăuți, Edmond Neagoe.

Participanți de la Suceava: Constantin Severin, Sorin Ursan Delaclit, George Mahalu (poet și interpret la chitară și muzicuță), Constantin Horbovanu, Neculai Roșca, Hermina Cristina Melinte, Cătălina Orșivschi, Domnica Chiuchiușan, Adela Șulea.

Au fost și două lansări de carte. Publicistul specializat în istorie Adrian Popovici a lansat volumul ”O istorie altfel – Mozaic radiofonic”, apărut la editura Cygnus cu prefața semnată de profesor univ. dr. Mihai Iacobescu, conținând transcriptul convorbirilor radiofonice ale autorului de la postul Radio As.  Scriitoarea Gabriela Țurțu și-a lansat romanul ”Rădăcini”. Despre noul volum al autoarei au vorbit Cezar Straton, Gheorghe Sauciuc și Emil Iavorenciuc.

Am lăsat în mod deliberat la urmă punctarea unui capitol special al evenimentului cultural desfășurat ieri la Suceava. Este vorba despre formidabila demonstrație de talent a tenorului sucevean Sorin Ursan Delaclit care a impresionat încă odată auditoriul cu cele două înzestrări ale sale folosite concomitent. Portretizarea unei personalități invitate în dreapta sa, în timp real, în vreme ce dumnealui delectează urechile cu arii celebre din opere, interpretate impecabil.

De la sine înțeles că toți cei prezenți, și cei care l-au mai văzut în această ipostază dar și cei care nu l-au mai văzut, mulți oaspeți de la Cernăuți neștiindu-i până ieri veleitățile au rămas impresionați.

Pe scaunul de model au trebuit să stea nemișcați, cât timp artistul plastic Sorin Ursan Delaclit le-a creionat portretele, pe rând, academicianul Vasile Tărâțeanu, universitarul Gina Puică, consulul Edmond Neagoe și umoristul Constantin Horbovanu. Iar pentru fiecare în parte tenorul Sorin Ursan Delaclit a avut potrivită o arie dintr-o operă celebră, interpretată cu maximă sensibilitate.  

Vasile Tărâțeanu, seniorul Cenaclului ”Mașina cu Poeți”, copleșit, l-a invitat pe maestrul sucevean, luna care vine, la noua ediție a întâlnirii artiștilor, ce va avea loc la Cernăuți, unde va găsi cu siguranță multe chipuri de imortalizat și multe urechi pregătite să asculte muzică de cea mai bună calitate, precum cea pe care tenorul sucevean o interpretează.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *