Warning: getimagesize(/home9/suceavps/public_html/wp-content/uploads/2019/06/masinapoeti9-1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home9/suceavps/public_html/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1141

Warning: getimagesize(/home9/suceavps/public_html/wp-content/uploads/2019/06/monument3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home9/suceavps/public_html/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1141

”Mașina cu poeți” în grădina ”Leagănului Bucovinei”. Apel de la Mahala pentru sprijinirea ridicării monumentului ”Dor de libertate”

O nouă întâlnire a avut loc ieri la Suceava  a Cenaclului transfrontalier ”Mașina cu poeți, în cadrul deosebit oferit de amfitrioni deosebiți, familia Breabăn, la pensiunea ”Leagănul Bucovinei”. Cum s-a cuvenit,  moderatorii acestei noi întâlniri au fost minunații oameni de cultură, academicianul Vasile Țărâțeanu, universitarul Gina Puică și scriitorul Constantin Horbovanu.

Au citit din creațiile proprii  Călin Dănilă, Cezar  Straton, Andrei Breabăn – gazda evenimentului, George Sauciuc, Lucian Ioniță, Dumitru Parasca, Adrian Popovici, Procopie Florin Gusul, Ioan Herghelegiu, Neculai Roșca, Neculai-Marcel Flocea, Vasile Bâcu, Gheorghe Ungureanu, Sofia Roșca – oaspete drag, venită tocmai de la Noua Sulița, neobosita și talentata  Elena Nandriș – primarul comunei  Mahala, Natalia Cornelia Proțiuc, Marian Andronic, Vasile Tărâțeanu.  A recitat poezii scrise de Andrei Breabăn Adela Șulea. Un moment de muzică folk deosebit a fost oferit participanților de tinerii artiști, frații  Giulia și Văduț  Gheorghiu. Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA și Sorin Ursan Delaclit  au realizat cu talentul lor recunoscut  portrete celor doritori.  

S-au transmis, din partea celor care diriguiesc Cenaclul transfrontalier ”Mașina cu Poeți”, mii de mulțumiri familiei Breabăn pentru ospitalitate. Fiindcă membrii cenaclului nu numai că au avut parte de o primire într-un peisaj fermecător, frumoasa grădină a pensiunii ”Leagănul Bucovinei” dar au fost și gazde bune, ei știind că este dovedit științific de multe veacuri că mintea oamenilor de cultură funcționează mai bine  acolo unde mai sunt și alte lucruri pe masă decât doar niște cărți ori niște manuscrise, atrăgâtoare și ele, desigur, până la un punct. Dar și angrenajele culturale trebuie lubrifiate  cum se cuvine, pentru  ca ideile să fie mai adânci și  să zboare mai rapid de la unul la celălalt.

De precizat că întâlnirea de ieri a constituit un prilej de susținere concretă pentru comunitatea românescă din nordul Bucovinei, mai precis din comuna Mahala de lângă Cernăuți. Primarul Elena Nandriș a anunțat că în localitate se dorește construirea unui monument în memoria victimelor ucise la Lunca și în Gulag-ul sovietic stalinist. Se va chema ”Dor de libertate” și domnia sa a transmis că proiectul a fost aprobat în consiliul  local al comunei dar, cum se întâmplă de cele mai multe roi când este vorba despre inițiative românești, nu s-a asigurat și finanțarea necesară.

În acest context, scriitorul Cezar Straton, vicepreședinte al Societății Scriitorilor din Bucovina,  inginer silvic, a fost autorul unei binevenite surprize a acestei ediții a Cenaclului ”Mașina cu poeți”: Pe lângă darul constând din zeci de volume de cărți, reviste, etc. , gest  cu care Cezar deja ne obișnuise de mult ( acum, el oferind un cadou  sporit  substanțial și prin cărțile  adunate și dăruite românilor din Ucraina de către  familia ing. Iulian Gașpar din Deva), românilor din Mahala, reprezentați cu cinste de doamna primar Elena Nandriș li s-a oferit o sumă importantă de bani, în vederea începerii construirii, într-un sat al comunei comunei, bucovinene, localitate majoritar românească, nu doar ca procent etnic, ci și ca memorie și simțire a monumentului ”Dor de libertate”, în memoria victimelor staliniste ucise la Lunca ori în Gulag.

”Este contribuția de suflet a colegilor mei din cadrul Direcției Silvice Suceava, cărora le mulțumesc și aici, acum, pentru că au înțeles că nu trebuie să ne uităm martirii, indiferent de care parte a actualei granițe se află mormintele lor. Vom continua”, a spus, emoționat, Cezar Straton. 

Venim în continuarea demersului silvicultorilor suceveni reprezentați în Cenaclu de scriitorul Cezar Straton și facem și noi apel la românii, bucovineni sau nu, care doresc să contribuie la ridicarea acestui monument pe care martirii din partea nordică a Bucovinei îl merită pe deplin. Elena Nandriș a prezentat cum se dorește să arate acest monument două schițe le alăturăm mai jos) precum și detalii despre modul în care cei care doresc să sprijine acest demers, o pot face, prin cont bancar. Dar primarul comunei Mahala, Elena Nandriș, este atât de cunoscută în sudul Bucovinei și se află la doar un telefon distanță astfel că nu ne îndoim că vom fi mulți cei care vom contribui la ridicarea monumentului. Vă mulțumim!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *