Măsuri de ordine publică și siguranță a populației și măsuri în domeniul siguranței alimentare, în perioada sărbătorilor de iarnă, discutate azi în ședința ordinară a Colegiului Prefectural Suceava

Miercuri, 18.12.2019, ora 10,00 s-a desfășurat în Sala Bucovina din Palatul Administrativ ședința ordinară a Colegiului Prefectural convocat prin Ordinul prefectului județului Suceava nr. 358 / 06.12.2019.

Temele abordate în cadrul ședinței au privit:

  1. Măsurile în domeniul siguranței alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, prezentate de directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor domnul Dănuț CORNEANU. Au fost expuse principalele măsuri dispuse cu ocazia sărbătorilor de iarnă pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare ca urmare a consumului de alimente de origine animală și a îmbolnăvirilor la om datorate consumului de carne de porc infestată cu Trichinella spp., precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA).
  2. Măsurile de ordine publică și siguranță a populației în perioada sărbătorilor de iarnă, expuse de reprezentanții instituțiilor Ministerului Administrației și Internelor cu atribuții în domeniu. Principalele măsuri de ordine publică și siguranță a populației în perioada Sărbătorilor de iarnă au fost prezentate de domnul Comisar șef Constantin Florin POENARI – Împuternicit adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Suceava cu accent pe aspectele ce vizează creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin acțiuni preventive. Deasemeni reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Județean – domnul colonel Iulian IACOB prim adjunct al inspectorului şef – a comunicat activitățile și acțiunile specifice ce vor fi întreprinse în perioada imediat următoare pentru realizarea climatului de ordine și liniște publică, asigurarea capacităților de intervenție, corect dimensionate, la producerea unor acte de tulburare a ordinii publice precum și pentru coordonarea integrată a acțiunilor de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență. Domnul colonel Costică GHIAȚĂ – (î) inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență- a prezentat măsurile de prevenire a incendiilor în unitățile de cult și spațiile în care se organizează sărbătoarea revelionului cât și aspecte privind folosirea articolelor pirotehnice de divertisment și obligația persoanelor fizice și juridice de a aplica toate măsurile de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și mediului.

          În cadrul ședinței, prefectul județului Suceava a expus incidentul din data de 15.12.2019- accident rutier petrecut la intrarea în pădurea de la Mihoveni care s-a soldat cu accidentarea unui căprior- și a solicitat instituțiilor competente întocmirea, și supunerea spre aprobare, unei proceduri operaționale având ca obiect cooperarea acestora, în care să fie precizate atât responsabilitățile fiecărei entități cât și fluxurile informaționale și operaționale aplicabile, scopul final fiind optimizarea timpului de reacție la astfel de situații.

De asemeni, prefectul județului Suceava a solicitat analiza și stabilirea zonelor preponderent dispuse la înzăpeziri, din teritoriile administrative, a cauzelor ce au determinat neconformități în anii anteriori, și adoptarea unor măsuri concrete pentru evitarea repetării acestora. Prefectul județului Suceava, a insistat să fie asigurată permanența la centrele operative, cu personal pregătit și instruit pentru funcționarea optimă a acestora, pe toată perioada prevăzută în atenționări sau avertizări, începând cu avertizarea de Cod portocaliu sau Cod galben în situații justificate. Nu în ultimul rând, prefectul județului Suceava a solicitat asigurarea unui flux informațional eficient privind starea drumurilor la nivelul fiecărei UAT (unitate administrativ – teritorială) din județ, pentru asigurarea unei circulații rutiere normale și anunțarea imediată a oricăror incidente/ evenimente cu impact negativ.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *