Mopan Suceava
Actualitate

Măsuri luate la Fălticeni în vederea distribuirii Luminii Sfinte de Paște

Primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman a transmis că Comitetul Local pentru Situații de Urgență Fălticeni a luat o serie de măsuri, în acord cu prevederile Ordonanțelor Militare valabile pe durata Stării de urgență, în vederea distribuirii Luminii Sfinte cu ocazia Paștelui.

Măsurile stabilite vin în sprijinul populației, clericilor și reprezentanților voluntari ai bisericii ortodoxe, precum și în sprijinul forțelor de ordine, urmărindu-se protecția și siguranța acestora, pentru a se evita răspândirea infecției cu noul coronavirus în comunitate, respectarea distanțării sociale și a restricțiilor impuse în această perioadă.

Primăria municipiului Fălticeni va achiziția 800 de lumânări tip candelă, cu capac, pentru a asigura distribuirea Luminii Sfinte către populație, în mod organizat, de către personalul clerical și voluntarii desemnați. Acțiunea va fi supravegheată de forțele de ordine. Populația nu va părăsi locuința pentru a primi Lumina Sfântă.

În acest sens, vor fi organizate echipe mixte, formate dintr-un voluntar al parohiilor și un polițist local, care vor distribui Lumina Sfântă către întreaga populație, în funcție de apartenența și organizarea  celor 12 parohii locale. Aceștia  vor respecta măsurile de distanțare socială și nu vor intra în contact cu populația indiferent de situație, vor purta în mod obligatoriu echipament de protecție format din: mască de protecție, mănuși de protecție și viziere de protecție.

Lumina Sfântă va fi distribuită, în funcție de organizarea parohiilor, pe sectoare de blocuri și străzi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 24.00 – 00.30.

În zonele de blocuri, la fiecare intrare în scara de bloc, va fi înmânată către un reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, o lumânare aprinsă tip candelă cu Lumina Sfântă preluată de personalul clerical și/sau voluntarul desemnat din cadrul parohiei.  Acea persoană va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi). La rândul lor, locatari scării de bloc vor lua Lumina Sfântă pe rând, de la candela aprinsă lăsată reprezentantului scării de bloc, respectând regulile de distanțare socială și măsurile de protecție individuală.

În cazul zonelor de case, credincioșii vor primi Lumina Sfântă de la personalul clerical și/sau personalul voluntar în intervalul menționat, fără a se deplasa în afara locuinței.

Un membru al familiei din fiecare casă va aștepta în pragul casei, la fereastră sau în proximitatea gospodăriei/proprietății, să preia sau să-și aprindă lumânarea/candela proprie cu Lumina Sfântă distribuită de personalul clerical și/sau personalul voluntar.

Și în acest caz persoana desemnată din familie va purta obligatoriu echipament de protecție individual (mască și mănuși).

 “Este important în această perioadă ca fiecare dintre noi să respecte regulile de distanțare socială și restricțiile impuse prin Ordonanțele Militare. În noaptea de Înviere, îi rog pe fălticeneni să rămână acasă, pentru siguranța noastră, a tuturor. Împreună cu parohiile din municipiu, vom lua măsuri pentru ca Lumina Sfântă să ajungă la fiecare creștin. Vă invit să întâmpinăm Sărbătorile Pascale cu speranță și încredere, acasă, ținând de la distanță legătura cu cei care în acest an nu ne pot fi alături.”  a transmis Gheorghe Cătălin Coman – Primarul municipiului Fălticeni.  

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *