Măsuri pentru decongestionarea traficului rutier prin vama Siret. PTF Vicovu de Sus urmează să se redeschidă din 20 iulie, pentru autoturisme

Prefectul Alexandru Moldovan a participat astăzi, împreună cu o delegație a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii condusă de secretarul de stat Ionel Scriosteanu, la o întâlnire de lucru româno-ucraineană ce a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Discuțiile derulate  au vizat identificarea unor soluții ce pot fi adoptate pe termen scurt, mediu și lung în vederea fluidizării traficului de mărfuri prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina situate pe raza județelor Suceava și Botoșani. Având în vedere perspectiva creșterii tranzitului de mărfuri, în contextul în care partea ucraineană prognozează în acest an o producție de circa 20 milioane tone cereale, s-au convenit următoarele acțiuni și măsuri:

  • Suplimentarea de către partea română cu două a numărului arterelor de intrare/ieșire în PTF Siret, precum și utilizarea benzii de acces pentru personalul diplomatic în vederea tranzitului cisternelor de combustibil;
  • Amenajarea în zona PTF Siret, de către autoritățile române, a unor facilități de staționare/vămuire pentru circa 100 autovehicule transport marfă, urmând ca ulterior aceste zone de parcare să fie extinse pe suprafețe de teren aparținând orașului Siret;
  • În același context, partea ucraineană și-a asumat în două etape (5 august, respectiv 5 septembrie) amenajarea pe teritoriul ucrainean a două parcări destinate operațiunilor vamale pentru autocamioane, fiecare cu o suprafață de circa 1 ha;
  • De asemenea, în vederea descongestionării traficului prin PTF Siret, partea ucraineană și-a asumat deschiderea cu data de 1 august a PTF Racovăț (jud. Botoșani) ce va fi destinat în principal traficului autoturismelor, TIR-urilor goale și a cisternelor de combustibil, și data de 20 iulie pentru deschiderea PTF Vicov de Sus, pentru traficul autoturismelor.
  • Reprezentanții autorităților vamale române au solicitat ca autocamioanele care se află în tranzit prin România să fie sigilate de către vama ucraineană, prin această măsură reducându-se timpii de așteptare în PTF cu circa 70%.

La acest moment, prin măsurile de suplimentare a personalului adoptate de către poliția de frontieră și autoritățile vamale române, capacitatea de prelucrare pe ieșire spre Ucraina este de circa 400 autocamioane/12ore.

Derularea calendarului de activități convenit de cele două părți va fi analizată lunar, prin ședințe a reprezentanților instituțiilor ce desfășoră activități specifice în punctele de frontieră.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *