Măsuri pentru stoparea atacului ursoaciei asupra câmpulungenilor: jandarmii sperie animalele cu zgomote și lanterne, cetățenilor li se recomandă să nu iasă din casă. Avem aproape 600 de urși în județ, dublul față de populația optimă

Prezența ursoaicei cu doi pui care a pus pe jar comunitatea umană din municipiul Câmpulung Moldovenesc a constituit o temă importantă  a ședinței extraordinare de ieri a Comitelului Județean pentru Situații de Urgență, a anunțat prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi care a arătat azi, într-o conferință de presă că înainte cu o zi a fost făcută o informare asupra prezenței acelei ursoaice care creează probleme de siguranță publică pentru populația din municipiul Câmpulung Moldovenesc.

 Mirela Adomnicăi a arătat că anul acesta au fost înregistrate la Garda Forestieră 24 de procese verbale de evaluare a despăgubirilor pagubelor produse de urși, râși și lupi. Totalul pagubelor a fost de 62,1 mii lei, bani solicitați de la Ministerul Mediului. Ea a explicat că din cele 24 de pagube, 22 se datorează urșilor, celelalte două fiind din partea unui lup și a unui râs.

”Situația de la Câmpulung este mai specială. Aici, cu regularitate se face simțită prezența ursoaicei cu doi pui, chiar astă noapte a fost semnalată prezența acesteia în oraș.

Într-o primă componentă am dispus intervenția imediată pentru gonirea animalului din zona de intravilan. Din 21 iunie până pe 4 iulie am avut în total 7 intervenții cu echipaj mixt din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi și a Inspectoratului de Poliție. Au intervenit 16 jandarmi și 7 polițiști, cu 9 mijloace auto. Această procedură de gonire a animalelor presupune intervenția jandarmilor cu semnale austice și luminoase pentru sperierea animalului. Am atenționat de două ori populația că este prezentă ursoaica în oraș și să nu iasă din casă, să nu se expună pericolului. Mia ales că au fost situații în care persoane din Câmpulung au dorit să își facă selfie cu ursoaica, nerealizând pericolul  la care se expun.

Am început, pe un al doilea palier discuții privind monitorizarea modului în care fiecare instituție își face datoria. Ursul, ca și lupul, sunt specii strict protejate. Astfel încât pentru recoltarea sau relocarea, trebuie parcurse o serie de etape dar numai cu aprobarea Direcției pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului. Solicitarea trebuie să vină din partea responsabililor fondului cinegetic, la Câmpulung fiind AJVOPS Suceava iar contractul de prestări servicii trebuie încheiat cu Consiliul Local”, a explicat prefectul Mirela Adomnicăi, care a arătat că în Câmpulung ursoaica cu cei doi pui au distrus mai mulți stupi în valoare totală de 3500 de lei dar au omorât astă noapte și cinci capre. Mirela Adomnicăi a mai spus că în pădurile din județul Suceava sunt 590 de urși, în condițiile în care populația optimă este, potrivit specialiștilor cinegetici, de 300, dacă se ține cont de sursele  de hrană independente de cele pe care le oferă oamenii.  

Please follow and like us:

One thought on “Măsuri pentru stoparea atacului ursoaciei asupra câmpulungenilor: jandarmii sperie animalele cu zgomote și lanterne, cetățenilor li se recomandă să nu iasă din casă. Avem aproape 600 de urși în județ, dublul față de populația optimă

 • 19 iulie 2019 la 15:24
  Permalink

  Să o întrebăm pe doamna prefect,o bună și discretă gospodină pesedistă,dacă crede a ști cumva că în actele normative care reglementează statutul jandarmului și polițistului,inclusiv în legile de organizare și funcționare,în regulamente,la capitolul „atribuții legale”,deci dacă intră cumva și atribuția de hăitaș de urs,cum devine cazul,ce interferențe au dumnealor cu atribuțiile ROMSILVA și ale padurarilor,în general,cum somează jandarmii dar,mai ales,polițiștii ursul,ce se întâmplă dacă ursul nu știe românește deoarece este un urs maghiar,ce prevede regulamentul jandarmeresc cu privire la somații și strigaturi,batere in dobe,altele!
  Este raportul dintre urs și jandarm/polițist un raport social reglementat de norma juridică penală/civilă/administrativă/disciplinară,după caz,ce spune doamna prefect?
  Ori și dumneaei este din categoria celor care cred că pădurile se re-plantează cu elevii de la școli,un fel de muncă forțată,ca așa știm noi din moși-strămoși, iar la o strâmtoare,la o ceva nasol,scoatem jandarmii să ceva,să strige și să fâșcâie ,după pricepere și uniformă… Cea mai tare este însă chestia cu patrulele mixte,adecă ies și polițiștii,să fie un organ mai tare,un fel de protocol pesedist agreabil,adecă,ce mai vreți,mă,nici așa nu vă place?
  Că zice că am avea cam mulți urși,se inmulțesc ăștia ca iepurii,sunt urși nelegitimi,să facă ceva doamna prefect cu aceste destrăbălări ursărești,să implice și biserica,să dea popa cu struțul!
  Pe la un post tv specializat,Animal Planets, au spus că un urs are nevoie de un hinterland propriu de cca 2000 (două) mii de km. patrați… Adică, de un spațiu vital pe care cei 600 de urși suceveni/bucovineni ar trebui să-l pretindă de la o asociere dintre Prefectură-ROMSILVA-Schweighofer…
  Dar să fie o manifestație civilizată,bineînțeles,să vină jandarmii să-i legitimeze pe urși,să-i caute de bască…
  Deci pagubele sunt provocate ,predominant,de urși – din 22 de pagube numai una este provocată de un lup și încă una de un râs !
  Râsul părții din spate a *urului,aș zice eu,în sfidarea regulamentelor jandarmerești atât de flexibile…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *