Măsuri pentru stoparea atacului ursoaciei asupra câmpulungenilor: jandarmii sperie animalele cu zgomote și lanterne, cetățenilor li se recomandă să nu iasă din casă. Avem aproape 600 de urși în județ, dublul față de populația optimă

Prezența ursoaicei cu doi pui care a pus pe jar comunitatea umană din municipiul Câmpulung Moldovenesc a constituit o temă importantă  a ședinței extraordinare de ieri a Comitelului Județean pentru Situații de Urgență, a anunțat prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi care a arătat azi, într-o conferință de presă că înainte cu o zi a fost făcută o informare asupra prezenței acelei ursoaice care creează probleme de siguranță publică pentru populația din municipiul Câmpulung Moldovenesc.

 Mirela Adomnicăi a arătat că anul acesta au fost înregistrate la Garda Forestieră 24 de procese verbale de evaluare a despăgubirilor pagubelor produse de urși, râși și lupi. Totalul pagubelor a fost de 62,1 mii lei, bani solicitați de la Ministerul Mediului. Ea a explicat că din cele 24 de pagube, 22 se datorează urșilor, celelalte două fiind din partea unui lup și a unui râs.

”Situația de la Câmpulung este mai specială. Aici, cu regularitate se face simțită prezența ursoaicei cu doi pui, chiar astă noapte a fost semnalată prezența acesteia în oraș.

Într-o primă componentă am dispus intervenția imediată pentru gonirea animalului din zona de intravilan. Din 21 iunie până pe 4 iulie am avut în total 7 intervenții cu echipaj mixt din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi și a Inspectoratului de Poliție. Au intervenit 16 jandarmi și 7 polițiști, cu 9 mijloace auto. Această procedură de gonire a animalelor presupune intervenția jandarmilor cu semnale austice și luminoase pentru sperierea animalului. Am atenționat de două ori populația că este prezentă ursoaica în oraș și să nu iasă din casă, să nu se expună pericolului. Mia ales că au fost situații în care persoane din Câmpulung au dorit să își facă selfie cu ursoaica, nerealizând pericolul  la care se expun.

Am început, pe un al doilea palier discuții privind monitorizarea modului în care fiecare instituție își face datoria. Ursul, ca și lupul, sunt specii strict protejate. Astfel încât pentru recoltarea sau relocarea, trebuie parcurse o serie de etape dar numai cu aprobarea Direcției pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului. Solicitarea trebuie să vină din partea responsabililor fondului cinegetic, la Câmpulung fiind AJVOPS Suceava iar contractul de prestări servicii trebuie încheiat cu Consiliul Local”, a explicat prefectul Mirela Adomnicăi, care a arătat că în Câmpulung ursoaica cu cei doi pui au distrus mai mulți stupi în valoare totală de 3500 de lei dar au omorât astă noapte și cinci capre. Mirela Adomnicăi a mai spus că în pădurile din județul Suceava sunt 590 de urși, în condițiile în care populația optimă este, potrivit specialiștilor cinegetici, de 300, dacă se ține cont de sursele  de hrană independente de cele pe care le oferă oamenii.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *