Actualitate

Mediafax: Ucraineni care au făcut cale întoarsă din România, după ce au crezut că sunt băgați în lagăre

Sorin Avram

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, susține că unii ucraineni s-au întors în țara lor după ce au fost conduși în taberele de refugiați amenajate după Punctul de Trecere a Frontierei Siret: ”De exemplu, am văzut printre ei, și-aicea am înțeles că din Rusia vine această propagandă… Era acea propagandă: <Vedeți că vă bagă în lagăr>. Și corturile acelea pe care le-ați văzut îs călduțe, dar, totuși, vii de-acasă, șocat, ai un sentiment, mai ales că a fost zăpadă pe ele, n-a fost foarte plăcut. Când ajung în tabără zic: <A, ne-au băgat în lagăr>. Și au fost cazuri când unii s-au întors în Ucraina. <Eu nu vreau să stau în lagăr>. Am vorbit cu jandarmii, cu polițiștii de frontieră: <Oameni buni, explicați-le mai calm că trebuie să stai câteva ore, pentru că dacă n-ai acte…>

Gheorghe Flutur, care la câteva zile de la începutul războiului din Ucraina și-a mutat biroul în Vama Siret, a explicat că sunt două fluxuri pentru intrarea refugiaților din Ucraina în România: unul pentru cei care au acte, și unul pentru cei care nu au:

”Acolo, în frontieră, ca să gestionezi 700 de oameni pe oră sunt două fluxuri”.

Referitor la cei cu acte, procedura este următoarea: ”80-85% intră cu acte și intră pe fluxul normal. Pe fluxul ăsta normal sunt câteva gherete. În afară de acele gherete am multiplicat cu niște microbuze, care intră în funcțiune când vin mai mulți. Și dacă Doamne ferește vine un val mare, microbuzele intră în România, îi urcăm în autocare și ducem oamenii să le facem actele în interiorul României, ca să nu mai stea frig. Acolo s-a triplat numărul de ghișee pentru cei care au acte”.

Cei care nu au acte sunt conduși în taberele pentru refugiați, unde sunt amprentați și fotografiați: ”Mai există o linie pentru cei care n-au acte. Și-acolo intră într-o încăpere și-i preia Poliția de Frontieră într-o primă evidență. Le dă microbuze, autocare și-i ducem în taberele din Siret sau din Rădăuți, unde la facem acte. La început a durat mai mult. L-am sunat pe ministrul Bode: <Trimite-mi mai multe calculatoare pentru amprentări>. Le ia amprentele, le face o fotografie și le dă un document de identitate valabil în Uniunea Europeană. Dar câteva ore durează. Am înțeles că acum o oră – două durează. Dar a durat și câte 6-7 ore, pentru că n-aveau atâtea calculatoare, vămile nu erau pregătite. Mi-au trimis din alte județe”.

https://www.mediafax.ro/social/ucraineni-care-au-facut-cale-intoarsa-din-romania-dupa-ce-au-crezut-ca-sunt-bagati-in-lagare-20612535

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *