”Meritul Bucovinei” distincție acordată post mortem regretatului rapsod din Bilca, Vasile Mucea

Rapsodul Vasile Mucea din Bilca, renumit pentru inegalabila interpretare a cântecului vechi ”Cântă Cucu-n Bucovina”, pe cale să devină adevărat imn al Bucovinei, a primit, post mortem, distincția „Meritul Bucovinei”. Acordarea acestei distincții a avut loc în cadrul unui eveniment absolut remarcabil desfășurat în ziua de 26 noiembrie 2018 în clădirea Centrului Cultural ”Bucovina” din Suceava.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a fost amfitrionul acestui eveniment care va rămâne în memoria celor prezenți, dar și a celor care au fost omagiați ori a urmașilor acestora. Diploma și distincția ”Meritul Bucovinei” au fost acordate unor personalități și organizații care, prin activitatea lor, au adus Bucovinei notorietate și glorie. Prezentarea făcută de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur în memoria rapsodului Vasile Mucea a fost cu adevărat remarcabilă:
Când spunem ,, Cântă cucu-n Bucovina”, ne gândim toți la regretatul rapsod de la Bilca, Vasile Mucea. El trăiește prin muzica lui iar melodiile sale au rămas nemuritoare.
De aceea nu este deloc întâmplător ca în ajunul împlinirii a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România, această distincție să fie acordată post mortem rapsodului Vasile Mucea din Bilca, prin intermediul fiului si nepotului acestuia, Florin și Vasile Mucea jr., care duc mai departe meșteșugul cântecului popular din această parte a țării”

În semn de respect pentru memoria marelui rapsod, la cererea celor prezenți, vioara lui Vasile Mucea a răsunat din nou, de data aceasta în mâna nepotului său Vasile Mucea jr. care, alături de Taraful Florin Mucea, a interpretat cu măiestrie cântecul vechi ”Cântă cucu-n Bucovina” dar și ”Bătrâneasca” de la Bilca precum și suită de ”Huțulci” autentice.
Vizibil emoționat, Florin Mucea, fiul rapsodului, a mărturisit că s-ar fi bucurat ca tatăl său să fi fost printre noi și să primească personal aceasta valoroasă distincție. ”Dar măcar trăiește în inimile bucovinenilor prin cântecele sale”.
Moștenirea muzicală de inegalabilă valoare a rapsodului din Bilca este dusă mai departe cu mare succes de urmașii lui, fiul și nepotul, prin prezența constantă la evenimente de marcă atât în țară cât și în străinătate .
Recent Taraful Florin Mucea s-a întors din Londra unde a avut un mare succes alături de artistul Grigore Gherman la ”Seara Costumului Popular”, ediția a V-a, urmând ca în viitorul apropiat să susțină alte spectacole, tot pentru românii din Diaspora, în Torino și în Londra alături de alți cunoscuți interpreți ai cântecului bucovinean.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *