Meșterul Nea Costică și Compania Pfizer

Nea Costică este cel mai bun meseriaș din cartier. Face instalații casnice de baie și bucătărie impecabile, așează cu măiestrie  gresia și faianța, instalează centrale termice, schimbă calorifere, este autorizat ca persoană fizică  și, dacă vrei să-l enervezi, îl pui să-ți taie chitanță pe contravaloarea lucrării. Nea Costică este de neînlocuit la noi în cartier. Altul mai bun nu-i și de aceea, are și el cusurul său: prinde lucrări. Dacă îl cauți să te servească, nu te refuză nicidecum. Acceptă și avansul, dacă i-l oferi, nu prea mare. Îți spune o zi, când o să vină să facă treaba. Ziua aceea trece și nea Costică nu vine. Îl suni a doua zi, auzi mașina de găurit ori fainerul zgomotos peste  care este aplecat dumnealui  și primești răspunsul cuvenit: Vă dau eu telefon mai pe seară.

 Mai trece o seară, mai trece o zi, două, trei. La ultimul telefon încerci timid: Domnule Costică, dar parcă altfel ne-a fost vorba! Au trecut atâtea zile. Nea Costică răspunde cu glas de meseriaș: Domnule, eu când am spus o vorbă, este sfânt! Am zis că vin la matale să rezolv problema? Am zis! Te temi că nu voi veni? Nu te temi! Dacă te temi, caută alt meseriaș! Îți dau avansul înapoi acușica! Domnule Costică, scuze că v-am încurcat! Aștept. Aștept telefonul de la dumneavoastră, să-mi spuneți când puteți veni, să-mi iau liber de la serviciu. Așa-i bine. Te sun eu nene, când termin lucrarea asta!, zice nea Costică cu vocea lui puternică, cât să acopere duruitul mașinii de găurit peste care își proptise pieptul , să mai dea o gaură în beton.

O poveste destul de comună în spațiul nostru urban, care m-a dus cu gândul la o situație care depășește cartierul, orașul nostru, țara, poate chiar întreaga Europă. Zic și eu: Care-i asemănarea între nea Costică din cartier care a luptat să ”prindă lucrări” și celebra firmă de producere a vaccinurilor anticovid care a luptat  să ”încheie contracte”?  Răspunsul este simplu:  în lupta pentru front de lucru s-au întins cu mult peste capacitatea lor de a rezolva solicitările. Clienții, unii fiind vecini din cartier, alții fiind state întregi, văd că au mâinile legate, fiind la mâna micului capitalist de cartier ori a marelui producător planetar de vaccin. Diferența? Doar cea de anvergură a afacerii.

Zic și eu acum, când campania de vaccinare anticovid mult promovată și așteptată, abia se târâie în biata noastră  țărișoară, cu amânări, cu justificări și cu speranță că meseriașii de la Pfizer vor trimite în cele din urmă marfa promisă și  achitată în avans.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *