Metodă nouă pentru diagnosticarea septicemiilor, la Spitalul Județean Suceava. Spitalul dotat cu un aparat T2 Dx

Folosirea metodelor moleculare în diagnosticul septicemiei la Spitalul Județean „ Sf. Ioan cel Nou ” Suceava a devenit realitate. Spitalul s-a dotat cu un aparat T2 Dx, anunță reprezentanții spitalului.

Într-un comunicat transmis astăzi, se arată că, ”prin tehnicile de microbiologie clasică rezultatul de hemocultura pozitivă este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea și testarea sensibilității la antibiotice necesita în total 72 de ore.

În acest interval terapia cu antibiotice este inițiata empiric, conform ghidurilor în vigoare și profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice. Întârzierea în inițierea corectă a antibioterapiei în sepsis duce la eșec terapeutic. Identificarea rapidă a microorganismului este esențiala pentru inițierea antibioterapiei țintite și eficiente la pacienții cu infecții severe, iar pe primul loc se află septicemia.

Analizorul T2 Dx transferă tehnicile de biologie moleculara din laborator la patul bolnavului. Sistemul utilizează tehnologia rezonanței magnetice, care măsoară modul în care moleculele de apă interacționează în prezența câmpului magnetic, realizează detecția non optică și elimina astfel necesitatea purificării probei. Rezultatul nu este influențat de începerea tratamentului antimicrobian. Permite detectarea simultană, din proba de sânge integral a următoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și folosind kiturile adecvate și a urmatoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

A doua posibilitate a analizorului este detectarea mecanismului de rezistență a agentului etiologic, cu evidențierea următoarelor markere de rezistenta: KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C. Sensibilitatea este de mai puțin de 10 Unități formatoare de colonii/ ml de sânge, ceea ce reprezintă un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriana/fungică este de 5 ore în medie.

Aplicarea acestei noi posibilități de diagnostic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava este rezultatul colaborării între Comisia de antibiotice condusa de dr. Cristina Nicolae si laboratorul BK – Biologie Moleculara condus de dr. Roxana Filip cu sprijinul permanent al conducerii spitalului, manager dr. Calancea Alexandru si director medical dr. Siriopol Dimitrie.

Astfel , Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava devine primul si singurul spital județean din tara in care se lucrează aceasta tehnica; celălalt analizor T2 se afla in dotarea Institutului de Boli Infecțioase „ Matei Balș” București”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *