Mic masacru forestier: 88 de arbori tăiați ilegal în pădurea obștească a comunei Vicovu de Jos. Rezultate ale controalelor Poliției și Gărzii Forestiere din această săptămână

În perioada 14.05.-16.05.2019, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

În cadrul acțiunilor au fost constatate 3 infracțiuni și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare de 28.000 lei.

De asemenea, au fost confiscați 53,23 m.c. material lemnos în vederea stabilirii provenienţei, în valoare de 22.986 lei.

 

Au fost oferite și trei exemple, cel mai important fiind cel care a vizat rezultatele controlului făcut în pădurea comunală de la Vicovu de Jos. Iată ce s-a găsit:

 

La 16.05.2019, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava, ai Direcției Silvice Suceava și ai Ocolului Silvic Privat „Bucovina” au efectuat un control în suprafața de fond forestier din comuna Vicovu de Jos, ocazie cu care, au fost identificate 88 de cioate provenite din tăierea unor arbori de esență rășinoase, valoarea prejudiciului urmând să fie stabilită de organele silvice. În cauză s-a întocmit dosar penal față de autori necunoscuți sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept” și „furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

 

În aceeași zi, de  16.05.2019, a fost depistată pe raza comunei Vama, o autoutilitară cu remorcă condusă de un bărbat de 35 de ani din comuna Slatina, care transporta pentru o firmă din comuna Pojorâta conform avizului de însoțire, cantitatea de 31,48 m.c. lemn rotund de esență rășinoase, care însă, nu corespundea din punct de vedere al speciei cu cel din documente. Echipa de control a constatat faptul că societatea emitentă a documentelor nu a respectat procedura de raportare a datelor în aplicația informatică, fiind consemnate numere de înmatriculare diferite față de cele existente pe mijlocul de transport.  În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a societății comerciale pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, fiind aplicate 2 amenzi în valoare de 6.000 lei, iar materialul lemnos transportat în valoare de circa 9.500 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Vama.

 

Pe 15 mai, cu ocazia controlului efectuat la sediul unei societăți comerciale din comuna Dorna Candrenilor, echipa de control a constatat că agentul economic a încălcat normele legale în domeniu, fiind tăiați 4 arbori din specia molid, care nu prezentau amprenta circulară a dispozitivului special de marcare. Astfel, în urma inventarierii, specialiștii silvici au stabilit un volum de 1,635 m.c. material lemnos în valoare de 352 lei. Pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, societatea comercială a fost sancționată contravențional, fiind aplicate 3 amenzi în valoare de 7.000 lei, iar materialul lemnos a fost confiscat.

Please follow and like us:

One thought on “Mic masacru forestier: 88 de arbori tăiați ilegal în pădurea obștească a comunei Vicovu de Jos. Rezultate ale controalelor Poliției și Gărzii Forestiere din această săptămână

  • 22 mai 2019 la 10:24
    Permalink

    Controlul polițiștilor de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și a specialiștilor Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava nu s-a desfășurat pe terenul forestier aflată în proprietatea Asociației Obștea Vicovu de Jos și administrat de Ocolul Silvic Putna, ci în pădurea aflată în proprietatea primăriei comunei Vicovu de Jos (pădurea din Dealul Leahului) și administrată de Ocolul Silvic Marginea.
    Așadar, trebuie reținut faptul că între pădurea aflată în proprietatea Asociației Obștea Vicovu de Jos și ”pădurea obștească a comunei Vicovu de Jos” așa cum este numită în articol, nu există nicio legătură.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *