Mici transportatori de lemn de foc fără acte, depistați la Dărmănești și Dorna Candrenilor. Captură totală de ceva mai mult de 4 metri cubi, amenzi usturătoare, cu mult peste valoarea lemnului confiscat

Polițiștii suceveni desfășoară în această perioadă acțiuni privind combaterea traficului ilegal cu material lemnos. Cum se știe deja, cei mai mulți astfel de transportatori cară pe șoselele județului, din pădure până acasă, lemn de foc în cantități mici, 2- 3 metri cubi de material lemnos, cât le trebuie pentru a-și încălzi casele pe timp de iarnă. Acești suceveni, care, într-adevăr transportă lemn obținut ilegal,  sunt cei mai expuși controalelor care se fac pe șoselele din județ. Explicația este simplă: cu o autoutilitară de gabarit mic nu face îndeobște transport de lemn în sistem industrial, către marile fabrici de procesare. De aceea, automat, astfel de transporturi devin suspecte, sunt oprite pentru control iar dacă șoferii nu au actele în regulă privind proveniența și avizul de însoțire, se aleg nu doar cu lemnul de foc confiscat ci și cu câte o amendă strașnică.  

 

Astfel, la 07.12.2019, ora 10.00, polițiștii din cadrul SPR 5 Dărmănești,  pe  DC 38 B din  localitatea Dărmănești, au oprit pentru control utilitara Ford, ce transporta material lemnos deplasându-se dinspre municipiul Rădăuți spre municipiul Suceava, condusă de un bărbat de 36 ani, din comuna Sucevița, care a declarat că nu deține documente de însoțire a materialului lemnos.

Împreună cu pădurarul din cadrul O.S. Pătrăuți a fost constatat volumul de 2,00 mc de lemn foc rășinoase tăiat 30/40 cm și crăpat.

În cauza s-a dispus sancționarea contravenționala a șoferului cu amendă în sumă de 2.500 lei și confiscarea materialului lemnos care a fost transportat la Casa Silvică din Călinești -Enache, comuna Dărmănești din cadrul O.S. Pătrăuți și predat în custodie pădurarului menționat.

 

În aceeași zi, la ora 15.50, pe raza comunei Dorna Candrenilor, sat Poiana Negrii,  pe D.J. 174, polițiștii din cadrul Secției 15 Poliție Rurală Iacobeni au oprit pentru control autoutilitara Mercedes Sprinter condusă de un bărbat de 31 ani, din municipiul Vatra Dornei. Cu ocazia verificării autoutilitarei s-a constatat că în aceasta era transportat material lemnos – lemn foc esenţă molid fără aviz de însoţire a materialului lemnos.

Lemnul a fost inventariat de personalul silvic din cadrul OS Dorna, rezultând cantitatea de 2,376 mc lemn foc esență molid, în valoare de 389,66 lei, iar față de conducătorul auto a fost luată măsura  sancționării contravenționale. Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Dorna.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *