Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

Micii elevi veniți să învețe lucruri frumoase în capitala județului, speriați de dascălii sindicaliști veniți cu protestul în fața Muzeului de Istorie, unde stă pitită Prefectura

Dacă mai trebuia încă o demonstrație că cea mai proastă soluție pentru relocarea activității Prefecturii Suceava a fost  Muzeul de Istorie, aceasta a fost oferită chiar azi dimineață.

Pe trotuarul din fața Muzeului, o mică armată de sindicaliști din învățământ, s-au adunat pentru proteste. Nu la adresa Muzeului, nicidecum, ci la adresa Guvernului, reprezentat în teritoriu de Instituția Prefectului și găzduită, fără drept la comentarii, chiar în cea mai importantă clădire a Muzeului Național al Bucovinei, de pe strada Ștefan cel Mare.

Pe aceleași trotuare ocupate de protestatari, au fost nevoite să se strecoare grupuri de elevi micuți, aduși la Muzeu de învățătoarele lor, care în cadrul săptămânii ”Școala altfel”, au venit la Suceava din cine știe ce colț al județului, să viziteze muzeele, să învețe ceva în plus față de ce li se poate oferi la clasă.

Și iată că acești copilași, mulți dintre ei la primul contact cu marele oraș Suceava, au trebuit mai întâi să se  acomodeze, înainte de porția de cultură ce îi aștepta dincolo de ușa muzeului, cu porția de ”cultură civică”, fiind vrând – nevrând, spectatori la protestul zgomotos ale doamnelor și domnilor profesori, nemulțumiți de drepturile salariale și care sunt deciși să intre în grevă generală rapid, dacă nu li se vor satisface doleanțele.

Desigur, aceste doleanțe sunt justificate. Protestele trebuie organizate. Dar este cu totul anapoda ca acestea să se producă în fața Muzeului de Istorie, chiar dacă, fără voia celor care gestionează o parte bună a activităților culturale din județ, jumătate din clădire a trebuit să fie oferită funcționarilor Prefecturii, în detrimentul activităților muzeale specifice.

Și, ca să oferim un exemplu: Ieri, 30 martie, pe ușa Muzeului de Istorie au intrat aproape 1000 de vizitatori, mari și mici.

Așa că, pe de o parte, cei de la cârma județului s-ar cuveni să apese pedala mai tare pentru grăbirea lucrărilor de reconstrucție la Palatul Administrativ, să aibă și ei casa lor, unde să-și primească vizitatorii, fie aceștia colindători, protestatari ori simpli contribuabili cu ”treabă la județ”,  iar  pe de altă parte, cei care se ocupă de proteste, să înțeleagă că degeaba își varsă umorile în fața Muzeului, fiindcă o fac degeaba, și se poate ajunge, cum s-a întâmplat astăzi, la un conflict grozav de interese, între ei ca sindicaliști nervoși din învățământ și cei mici, elevii lor, care au venit la oraș să învețe lucruri frumoase, nu să le asculte îngroziți huiduielile, altcumva justificate.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *