Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

MICILE MARI MONSTRUOZITĂȚI ARHITECTONICE DIN BURICUL TÂRGULUI SUCEVEI

Sucevenii, dar și vizitatorii municipiului reședință de județ care au avut de lucru prin centrul civic al orașului, au avut prilejul să constate zilele acestea că, dacă doresc, pot marșa pe o bună idee de afaceri. Pe gardul organizării de șantier a mult criticatei investiții aparținând companiei de transport de călători ”Trans Nicolaescu”, amplasată în preajma stației de autobuz din Piața 22 Decembrie, proprietarii au scris, cu litere mari, cu vopsea roșie ”Spațiu de închiriat”, oferind și un număr de telefon la care pot apela cei interesați.

În primăvara acestui an, reprezentanți ai societății civile dar și o bună parte a presei locale și-au manifestat, în cel mai fericit caz, nedumerirea atunci când au văzut că pe trotuarul și așa ocupat de felurite clădiri de o urâțenie de-acum devenită clasică, de chioșcuri și chioșculețe care mai de care mai anapoda amplasate din zona stației 22 Decembrie, se pregătește un nou șantier. S-a instalat atunci un gard din tablă, s-a lipit la vedere pe acesta un panou cu informații privind intenția beneficiarului și s-a pornit la treabă. Conform acestui panou, beneficiari sunt Arcadie și Valentin Nicolaescu, proiectant este o firmă pe nume AGO SRL, construcția va fi realizată în regie proprie, conform autorizației emise de Primăria municipiului Suceava din 31.05.2017. Termenul de execuție este de 12 luni, data începerii execuției lucrărilor fiind 14.03.2018 iar cea a finalizării lucrărilor 14.03.2019.

Totul ar fi fost OK până acum, sucevenii care locuiesc în zonă dar și cei aflați în tranzit s-au obișnuit cu ideea că vor trebui să suporte încă o caricatură urbanistică, care să le obtureze lumina în ferestre riveranilor ori să trecătorii să se convingă odată în plus că în Suceava fiecare construiește ce vrea el, după cum îl taie capul pe el și unde vrea el, beneficiind de largul sprijin al urbaniștilor municipali. Numai că patronii Nicolaescu le-a produs, în timpul jocului, o nouă surpriză. Ei par să nu mai aibă de-acum nevoie de clădirea pentru care au depus diligențele la municipalitate pentru obținerea autorizației de construire și au scos-o la închiriere, cu mult timp înainte de a fi terminată investiția. Este drept că alături, cei de la ”Trans Nicolaescu” mai dețin un mic chioșc plantat într-o rână pe niște bulumaci de beton din care își fac treaba dispecerii firmei de transport. De ce au dorit să mai ridice o construcție, mai înaltă, care acum nu le mai este necesară, este greu de aflat.

În zonă nici nu este nevoie de autogară ori de un altfel de spațiu amenajat pe cheltuiala patronilor pentru asigurarea rulajului de călători ai firmei private de transport fiindcă alături se află stația de autobuz a societății municipale de transport public de călători, SC TPL SA, care poate fi folosită fără nici un risc și fără nicio plată.

În paranteză fie spus, maxi-taximetriștii care asigurau până nu demult o parte a transportului public în municipiu sunt aspru sancționați acum, dacă opresc în stațiile TPL, cu amenzi, indisponibilizări de mijloace de transport și chiar cu ridicări de licență.

Cine va fi dispus să închirieze cutia de confecție metalică și sticlă ce se ridică semeață în spatele gardului de tablă cu anunțurile vopsite în roșu, nu putem anticipa. Constatarea pe care o facem este că perimetrul din preajma stațiilor de autobuz din centrul orașului Suceava reprezintă din punct de vedere arhitectural, pentru mai toți cei care trec prin zonă, o adevărată catastrofă. Niciunul dintre edilii care s-au succedat în fruntea Primăriei Suceava în ultimul sfert de veac nu a dorit să se implice pentru ca zona, care reprezintă totuși kilometrul zero al municipiului reședință de județ, să beneficieze de o prezentare mai onorabilă, măcar de rușinea celor care ne traversează orașul, dacă nu altcumva.

De-a lungul anilor, chiar de când a început construirea unor astfel de monstruozități în buricul târgului Sucevei, au fost transmise pe căi publice nenumărate semnale legate de urâțirea fără precedent a acestui spațiu, situat chiar în vecinătatea Curții Domnești.

O clădire din sticlă, cu o formă ce pare a sugera ceva, nu se știe sigur ce, probabil un fel de autobuz ce coboară pe contrasens, cu confecția metalică vopsită într-o nefericită culoare cafenie, întâmpină vizitatorii Sucevei, care urcă spre oraș pe partea dreaptă, dinspre Burdujeni și Ițcani. De partea cealaltă s-a ridicat de ani buni o construcție de o valoare arhitectonică la fel de îndoielnică, în spatele unei vechi toalete publice. Un șirag de spații comerciale, construite după cum i-a tăiat capul și cum le-a convenit proprietarilor, se înșiră de la pomenita toaletă publică, împrejmuind stația de autobuz, până la McDonald”s. Revenind pe partea cealaltă, cu intrare dinspre Burdujeni, în preajma chioșcului de eliberare a abonamentelor din incinta stației proprii, TPL a obținut aprobare de la Primărie să mai ridice anul acesta un altul, mai spațios. Nici la acesta lucrările nu au fost terminate și nu vedem la ce-ar mai folosi încă o cașcarabetă în plus pe trotuar, atâta vreme cât și chioșculețul mai vechi al firmei publice de transport local de călători stă mai mult cu lacăt pe ușă.

 

Please follow and like us:

One thought on “MICILE MARI MONSTRUOZITĂȚI ARHITECTONICE DIN BURICUL TÂRGULUI SUCEVEI

  • Improvizatii urbanistice de bazar în buricul târgului. Asta pentru ca Primaria improvizează ea însăși în ce privește personalul de specialitate propriu. Suceava este un oraș improvizat. Unde te uiți, numai urâțenii la sol și cotețe deasupra ultimului etaj. Care sa fie relația dintre noi cei de azi si sucevenii medievali?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other