MII DE CREDINCIOȘI S-AU ÎNCHINAT AZI LA MORMÂNTUL MARELUI ȘTEFAN DE LA PUTNA

Mii de credincioși creștini ortodocși au participat astăzi la ceremoniile religioase prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, la Putna. Mănăstirea ctitorită de Ștefan cel Mare, denumită acum mai bine de un veac și jumătate de poetul național Mihai Eminescu, ”Ierusalimul Neamului Românesc”, a fost și astăzi, 2 iulie 2018, prilej de pelerinaj pentru o bună parte a credincioșilor creștini veniți din toate părțile țării.
Intemperiile din zilele trecute au distrus drumuri și poduri către Putna, dar pelerinii au găsit căi de a ajunge la timpul cuvenit, la slujbele religioase programate pentru prima parte a zilei de 2 iulie. Soarele s-a ridicat deasupra Putnei de dimineață cu nori alături, provocând pelerinilor senzații contradictorii. Polițiștii, jandarmii, pompierii și alte structuri antrenate pentru a se puncta buna desfășurare a evenimentului, și-au făcut treaba din plin, nefiind înregistrat niciun incident pe parcursul zilei.
Astfel că, la Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul său, mii de credincioși au venit să îi aducă cinstire cu prilejul împlinirii a 514 ani de la trecerea la Domnul – Sfântului Voievod. Cu acest prilej, moaștele Sfântului Ierarh Iacob Putneanul și ale Sfinților Putneni, Cuvioșii Sila, Paisie, Natan au fost scoase spre închinarea miilor de credincioși sosiți la Putna.

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a debutat la Putna cu slujba de sfințire a Crucii unității neamului românesc și a continuat, duminică seara cu slujba Privegherii.
Luni, 2 iulie, de la ora 9:30, un sobor de ierarhi sub protecția Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit o Liturghie dedicată hramului; la Chinonic cântând Corala „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”. De la ora 12:00 a avut loc astăzi un recital susținut de Orchestra-Model și Corul „Credo” ale Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și de Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni.
IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și, înainte de acesta IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au transmis celor aproape 10.000 de credincioși prezenți la Marea Sărbătoare de la Mănăstirea Putna, mesaje de încurajare pentru păstrarea identității românești în toate spațiile locuite de români, indiferent de granițe. Înalții prelați au pledat și pentru menținerea în conștiința creștinilor ortodocși că familia tradițională este dintr-un bărbat și o femeie iar credința creștină poate învinge toate obstacolele, dacă este cu adevărat asumată de practicanți.
După amiază, la Mănăstirea Putna s-a desfășurat ceremonia militară de depunere de flori la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care a fost urmată de inaugurarea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” și de recitalul Grupului Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus. A urmat o paradă militară, cu fanfare, ostași în uniforme de gală din trupele militare din Republica Moldova și România.

Ziua de 2 iulie, când este sărbătorit Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost instituită în 2010 ca cel de-al doilea hram al Mănăstirii Putna, după hramul istoric Adormirea Maicii Domnului din ziua de 15 august.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.