Mopan Suceava
Actualitate

Mii de participanți la ”Hora Bucovinei”, ediția a XI-a la Bucșoaia – Frasin

”Hora Bucovinei”, ediția din acest an a reunit la Bucșoaia – Frasin mii de participanți, din județul Suceava dar și foarte mulți turiști unii dintre ei veniți în Bucovina special pentru a participa la acest tradițional eveniment, inițiat de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur la începutul primului său mandat în fruntea județului Suceava, în anul 2008.

Îmbrăcat în straie populare, la fel ca majoritatea participanților, Gheorghe Flutur s-a prins în Hora Bucovinei, având alături parlamentari, primari din zeci de localități ale județului, în frunte cu primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu. Sute de artiști din județul Suceava dar și oaspeți din Republica Moldova, au creat o frumoasă atmosferă pe platoul de la Bucșoaia, ieri și astăzi. Nici ploaia care a încurcat puțin începutul suitei de spectacole folclorice ieri după amiază, nu a avut darul de a diminua optimismul participanților.

Alte două proiecte anunțate de Gheorghe Flutur: ”Fă nunta în Bucovina” și ”Ai verde în Bucovina”

Astăzi, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Fluture a anunțat în premieră că vor fi lansate încă două proiecte de promovare a valorilor bucovinene: ”Fă nunta în Bucovina” și ”Ai verde în Bucovina” însoțit de un îndemn adresat mai ales tinerilor, să iubească autenticul și straiul popular.

Cel dintâi va  presupune organizarea de nunți tradiționale în Bucovina, cu port popular și gastronomia locală iar cel de-al doilea se va derula în luna august și se va desfășura prin organizarea Sărbătorii Munților, în Rarău, Giumalău, Surhad, Stânișoarei.

Flutur a evocat prima ediție a evenimentului, din 2008, pe care a calificat-o ca fiind ”timidă” arătând că ediția din acest an a reunit peste 50 de primării din diferite vetre folclorice, sute de artiști instrumentali, vocali și dansatori.

Participanții la sărbătoarea de la Frasin au putut gusta produse  tradiţionale preparate de bacii de la stânele din zona de munte: balmoş, borş de miel, viţel sau miel în smântână, miei sau viţei la proţap, urdă, caş, brânză frământată sau mămăligă cu brânză şi smântână.

El  a prezentat proiectele actuale de promovare a județului Suceava și a Bucovinei, realizate împreună cu sucevenii: de la Hai în Bucovina, Zestrea Bucovinei, Paștele în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Întâlniri Bucovinene, Gustă din Bucovina, Hora Bucovinei.

Deputatul Ioan Balan, vicepreședintele regional al Partidului Național Liberal, a apreciat faptul că președintele CJ Gheorghe Flutur a pus și pune în continuare foarte mult suflet în organizarea acestui eveniment aflat la a XI-a ediție care îi este un proiect foarte drag. El a sdpus că este mândru de faptul că este coleg cu Gheorghe Flutur, un om care iubește tradiția și portul bucovinene și a transformat brandul Bucovina într-unul aflat printre primele din România.

Primarul Ion Lungu, prezent și el la Frasin, a declarat că Hora Bucovinei a devenit un brand,  o sărbătoare a   bucovinenilor gospodari și  mândri, care au venit să etaleze portul și tradițiile lor. Avem obligația,  ca autorități locale să ducem mai departe tradițiile, care sunt nestemate ale patrimoniului nostru cultural.

Sute de artiști participanți la ”Hora Bucovinei”

Se cuvine să facem o scurtă trecere în revistă a artiștilor care au evoluat pe scena ”Horei Bucovinei”, ediția a XI-a, 2019 de la Bucșoaia – Frasin. 

Astfel, sâmbătă, 18 mai au evoluat fanfare, ansambluri, grupuri folclorice precum ”Bunținți” din Mihoveni, ”Ciobănașul” din Rădăuți, ”Cetina” din Vama, ”Frasin” din Frasin, ”Mănăstirenii” din Mînăstirea Humorului, Balada Humorului din Gura Humorului precum și soliști vocali: Măriuța Vlad, Larisa Țugui, Sabin Afilipoaie, Antonia Manoilă, Răzvan Ciobanu, Diana Big, Bianca Hrișcă, Alrexandra Burlacu, Alexandra Negru, Sebastian Galan, Patricia Aniculăiesei, Alexandru Sahlean, Emilia Solovăstru, Cornelia Ștefan, Iulia Rusu, Cătălin Ciobanu, Ilinca Stigleț, Mihaela Florea, Emilia Frumușanu.

Duminică 19 mai au evoluat la debutul programului grupurile folclorice ”Noițele” din Bogdănești și ”Dor” din Moara.

A urmat parada cu fanfara de la Liteni și gospodarii din Sadova, Mănăstirea Humorului, Poiana Micului, Bilca, Fundu Moldovei, Vama, Frătăuții Noi, Cacica, Botoșana, Mălini, Dolheștii Mici, Siret, Berchișești, Ostra, și Cornu Luncii.

După Hora Mare, a urcat pe scenă Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii” din Chișinău, Grupul folcloric ”Dănțăușii” din Groși – Maramureș, Ansamblul folcloric ”Arcanul” din Fundu Moldovei, formațiile de dansuri ”Dor Bucovinean” din Botoșana și ”Kolomeika” din Siret, Ansamblul polonez ”Mica Poiană” din Poiana Micului, grupurile folcorice ”Altița” din Bilca și ”Obcina Stânișoarei din Mălini, Ansamblul ”Pădurețul” din Cacica, Arcanul bătrânesc din Frătăuții Noi, ”Străjerii” din Dolheștii Mici, ”Dor străbun” din Bilca, Ansamblul din Frasin cu dansuri populare, interpretări vocale și instrumentale.

Foto Facebook: Discover Bucovina, Ion Lungu, PNL Suceava. Mulțumim.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *