Mopan Suceava
Actualitate

Mii de participanți la programul ”Paștele în Bucovina”, astăzi, la Muzeul Satului Bucovinean. Ovidiu Lipan Țăndărică – magistral spectacol de toacă, spectacol formidabil ”Zece Prăjini”

2000 de spectatori, care au beneficiat de intrare gratuită la manifestările din cadrul Programului ”Paștele în Bucovina”, ce au fost organizate astăzi în incinta Muzeului Satului Bucovinean, au avut parte de o suită de spectacole cu adevărat fastuoase, dedicate marii sărbători a Învierii Domnului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

La Biserica Vama din Muzeul Satului a fost o expoziție de coșuri de Paște, cu zeci de participanți, tineri și mai puțin tineri, îmbrăcați în costume populare, prezentând vizitatorilor conținutul specific al ”blidului” din mai multe zone ale Bucovinei, cu pasca, ouăle încondeiate  și cu alte bucate ce vor fi împărțite între cei apropiați, la masa de Paște.  

De la ora 12.00, copii și nu numai din Bucovina și-au arătat îndemânarea la un concurs de bătut toaca, chemare tradițională creștin ortodoxă pentru ca lumea să vină la închinăciune, alături de sunetele vibrante ale clopotelor bisericești.

A fost doar un preludiu pentru ceea ce a urmat.

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur a împărțit ouă roșii copiilor din public, în așteptarea marelui spectacol ”de Toacă”, susținut de Ovidiu Lipan Țăndărică. Un cor bărbătesc a cântat ”Hristos a Înviat!” și alte cântece bisericești legate de marea Sărbătoare a Învierii Domnului.

Mult așteptatul spectacol oferit de Ovidiu Lipan Țăndărică a început apoi iar timp de mai bine de o jumătate de ceas a însuflețit pe cei 2000 de spectatori, suceveni dar și turiști veniți din alte părți ale țării și ale lumii, pentru a participa la acest impresionant spectacol.

Doar cine nu l-a văzut pe viu pe maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică în spectacolul său direct adresat spectatorilor din incinta Muzeului Satului de la Suceava, poate crede că astfel de omagiu adus credinței ortodoxe ar fi cu neputință. Ansamblul de scânduri de toacă cu rezonanță formidabilă,  a fost realizat de o familie de meșteri din Bucovina, Victoria și Marian Zidaru de la Liteni – Moara, făcut din lemn vechi și plin de sunet interior. Ovidiu Lipan Țăndărică a spus, după magnificul spectacol, că își dorește să revină la Suceava, dacă va fi invitat, pentru ca acest concert de toacă, semnal al spiritualității creștine  să dobândească noi valențe într-un spațiu și mai valoros – Cetatea de Scaun a Sucevei.

Ovidiu Lipan Țăndărică a transmis de la microfonul de pe scena așezată dinaintea miilor de spectatori veniți să participe la evenimentul ”Paștele în Bucovina” cuvinte frumoase pentru Bucovina și pentru bucovineni. A ciocnit apoi un ou roșu cu președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur precum și cu primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, s-au îmbrățișat și au convenit că maestrul trebuie să revină la Suceava, cel mai sigur cu prilejul Festivalului medieval din vară, din Cetatea de Scaun a Sucevei.

A urmat un emoționant recital de toacă, copii bucovineni, mai mici și mai mari, dovedindu-și pe scenă talentul în mânuirea ciocănelelor care aduc creștinilor vestea bună a începerii slujbei religioase creștine.

Un concurs de ciocnit ouă, cu invitația venită din partea lui Casian Balabasciuc, cel care a asigurat de altfel, prezentarea în succesiunea lor firească a evenimentelor de pe scena de la Muzeul Satului, a stârnit rumoare și a iscat competiții dintre cele mai interesante, între participanți.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a împărțit ouă roșii tuturor copiilor care au dorit să urce pe scenă, pentru a participa la acest concurs. Și nu au fost puțini. A venit și o provocare pentru președintele Gheorghe Flutur și primarul Ion Lungu, din partea publicului. De voie, de nevoie, s-au înscris și ei în competiție, fiind ”răpuși” amândoi  de copiii de pe scenă, nu fără luptă. De remarcat că oul lui Gheorghe Flutur a cedat în cele din urmă fiind lovit corect, nu pieziș, de cel al copilașului de câțiva anișori care a deschis spectacolul de toacă de pe scenă, ridicat de prietenii mai măricei pe un scăunel, pentru a lovi cu osârdie și evlavie scândura sonoră, după ce și-a făcut cruciță.  

Corul bărbătesc din Bosanci a continuat spectacolul cu o interpretare emoționantă a imnului Învierii: ”Hristos a Înviat!”.

A revenit apoi pe scenă, alături de Fanfara Shukar din  Zece Prăjini, maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică. Capelmaistru de această dată, el a dat tonul unui recital formidabil, acompaniat fiind de cei zece artiști ai celebrei fanfare, toți rude de sânge și muzicanți desăvârșiți. Timpul alocat spectacolului de către organizatori a fost cu mult depășit și spectacolul ar fi putut să meargă în continuare mult timp, dacă s-ar fi acceptat dorința publicului entuziast.

La unison, cei chestionați au recunoscut că aceasta a fost cea mai frumoasă ediție de până acum a evenimentului organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina și Muzeul Bucovinei a evenimentului ”Paștele în Bucovina”, aflat la a XI-a ediție.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *