MII DE PELERINI LA HRAMUL MĂNĂSTIRII PUTNA

Marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului a reunit și în acest an mii de credincioși creștini ortodocși la Putna, unde Mănăstirea prăznuiește astăzi hramul de sfințire. Pelerinajul a fost cu atât mai special anul acesta fiindcă, după șase ani, a fost reluată circulația feroviară până la Putna chiar în preajma zilei de 15 august. Sute de pelerini au profitat de această nouă oportunitate și au venit cu trenul. Nu la fel de mulți ca în urmă cu decenii, când nu se putea strecura un ac printre cei care umpleau vagoanele, scările, acoperișurile acestora dar și locomotiva de care stăteau agățați, ciorchine, pelerinii.

Sărbătoarea de astăzi de la Mănăstirea Putna a fost încă odată mai specială pentru că, cu același tren repus în circulație a fost adusă cu o zi înainte și așezată pe mormântul voievodului Ștefan cel Mare, care își doarme aici somnul de veci, replica binecuvântată de Patriarh a coroanei pe care Binecredinciosul Domn a purtat-o.

Slujba religioasă a fost oficiată în curtea mănăstirii de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, starețul Arhimandrit Melchisedec al Mănăstirii Putna, starețul Arhimandrit Nectarie de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, starețul Arhimandrit Benedict de la Mănăstirea Neamțului și alți slujitori ai Bisericii Ortodoxe din Putna și alte localități din România, Republica Moldova și Ucraina.

Ca în fiecare an la Sfânta Liturghie au participat și oameni politici, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice din județul Suceava. De menționat prezența prefectului Mirela Adomnicăi, a subprefectului Silvia Boliacu, a primarului Municipiului Suceava Ion Lungu, dar și a unor parlamentari Suceveni precum Dumitru Mihalescul și Ioan Cătălin Nechifor. Acesta din urmă a însoțit la Putna staful partidului nou înființat Pro România, a cărui președinte este Victor Ponta care a dorit și el să participe alături de pelerini la slujba religioasă oficiată în curtea Mănăstirii.

Nu au lipsit nici anul acesta ofertele micilor comercianți care și-au aranjat tarabe de o parte și de alta a drumului către Mănăstire, oferind spre vânzare lucruri dintre cele mai diverse: costume naționale, obiecte de ceramică, suveniruri cu caracter religios, jucării din plastic și multe altele. Nici oferta gastronomică nu a lipsit. Pe tarabe doritorii puteau să admire și să cumpere, fructe și legume din toată gama de sezon, iar gurmanzii au fost îmbiați cu mirosurile atrăgătoare ale grătarelor fumegânde. Cei însetați au avut și ei partea lor de ofertă oferită cu generozitate de comercianți.

Doar ploaia de după-amiază a scurtat oarecum bucuria celor veniți la hramul Mănăstirii Putna. Trenul de seară Putna – Dornești a fost neîncăpător pentru cei care au trebuit să se întoarcă la casele lor, semn că reluarea circulației feroviare până la Putna, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost de bun augur. Foto: Mănăstirea Putna

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *