MII DE SUCEVENI AU ASISTAT LA PARADA ARTIȘTILOR ÎN DESCHIDEREA FESTIVALULUI DE ARTĂ MEDIEVALĂ ”ȘTEFAN CEL MARE”

Mii de suceveni au însoțit și alte mii au asistat în această seară la parada trupelor care sunt invitate pentru a susține spectacole la cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare” organizat de Muzeul Bucovinei la Cetatea de Scaun a Sucevei.
Ca în fiecare an evenimentul cultural, cel mai important al verii, este susținut de Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava.
Tradiționala de acum paradă a pornit, cum sucevenii s-au obișnuit deja, din cartierul Obcini, de lângă biserica Sfântul Mina.
Având în frunte pe directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, parada cu făclii a celor aproape 500 de artiști a fost în această seară un spectacol în sine, savurat din plin de spectatorii care au ocupat trotuarele orașului pe străzile pe unde aceasta a trecut.
A fost vorba despre un traseu de aproximativ 8 kilometri, care pornind din cartierul Obcine a trecut prin bulevardul George Enescu, strada Universității, strada Ștefan cel Mare – prin fața primăriei municipiului Suceava și s-a îndreptat spre cetate coborând pe strada Mitropoliei și urcând către cetate, locul în care se vor desfășura principalele evenimente ale festivalului medieval, în următoarele trei zile.
Câteva picături de ploaie nu au avut puterea să diminueze entuziasmul participanților, artiști, organizatori și spectatori.

Așa cum am anunțat deja Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare” se desfășoară în perioada 16 – 19 august 2018, la Cetatea de Scaun a Sucevei.
Publicul este așteptat la cetate, unde pe parcursul următoarelor trei zile, între 17 și 19 august 2018, vor fi întâmpinați de 470 de cavaleri, trei trupe cu cai, domniţe, păpuşari din țară și din Serbia, Ungaria, Turcia, Ucraina, Slovacia cu: dansuri, spectacole cu foc şi lasere, cai, pantomimă, şcoli de lupte, comedia dell’arte, teatru şi concursuri pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul, păsări de vânătoare, ateliere de gastronomie medievală, de artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie, ateliere de magie, animații medievale (painting facial), baloane de săpun uriașe. Cavaleri și domnițe, scutieri și oșteni, meșteșugari, menestreli și comedianți vor reda tabloul unei epoci apuse, cu perioade de trai liniștit, cu scene domestice, cu muzică și dansuri, cu ritualuri medievale sau cu momente de tensiune, de pregătire pentru luptă și confruntare între cavaleri.

Please follow and like us:

2 comentarii la „MII DE SUCEVENI AU ASISTAT LA PARADA ARTIȘTILOR ÎN DESCHIDEREA FESTIVALULUI DE ARTĂ MEDIEVALĂ ”ȘTEFAN CEL MARE”

 • 17 august 2018 la 14:25
  Permalink

  Circ de shatra! De ce ”arta medievala, ce sa fie asta? Arta este arta si o arta de acest fel n-am auzit sa existe. Si de ce ”Stefan cel Mare”?
  Sunt in tara multe astfel de evenimente de delectat poporul, mai ales in zona catolica unde ele au rost si au ce evoca. La Suceava e un rasad sintetic pentru gloria de cateva ceasuri a unor oameni carora li se perverteste si mai mult cultura de catre cativa potenti în fata banului public dar cu probleme de cultura.

  Răspunde
 • 18 august 2018 la 12:45
  Permalink

  Panaramă,țigănie…Are cu arta și cu evul mediu moldovenesc cam ce are și baba cu mitraliera dar și coada vacii cu ștampila primariei din Prelipca!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *